© AFP

Rode Kruis: “Coronacrisis mogelijk grootste ramp sinds Tweede Wereldoorlog”

Het coronavirus kan de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog worden. Het besmettelijke virus brengt overal ter wereld de meest kwetsbare mensen in gevaar. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis.

“De Covid-19-pandemie is een crisis van een schaal die we nog niet kennen. Iedereen overal ter wereld wordt op de een of andere manier geraakt door de crisis, persoonlijk en professioneel”, zegt Robert Mardini, hoofd van het internationale Rode Kruis. Volgens hem groeit de huidige coronacrisis snel uit tot de grootste mondiale ramp sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het is daarom belangrijk om zo veel mogelijk te voorkomen dat het virus zich verspreidt in conflictgebieden, sloppenwijken en andere plekken waar het moeilijk is om het virus te bestrijden. Het Rode Kruis roept staten en humanitaire organisaties op om “alles op alles” te zetten om dat te voorkomen. Wereldwijd is volgens de organisatie 758 miljoen euro nodig om de meest kwetsbaren te helpen en de verspreiding van het virus te voorkomen.

“Schoon water en zeep”

Volgens Frido Herinckx die bij het Internationale Rode Kruis de wereldwijde hulpverlening coördineert, wordt het een onvoorstelbaar probleem als het virus toeslaat in gebieden waar de ziekenhuizen verwoest zijn en waar “zelfs elementaire zaken zoals schoon water en zeep niet voorhanden zijn. Laat staan intensivecarebedden en beademingsapparatuur”. Hij doelt op landen als Syrië, Jemen, Afghanistan, Zuid-Soedan en het noorden van Mali. Wat het hardste nodig is, verschilt per gebied. Maar over het algemeen zijn schoon drinkwater en zeep essentieel, om verspreiding zo veel mogelijk te voorkomen.

Vastgoed

Jobs in de regio