Mario Centeno, voorzitter van de eurogroep. © AFP

Eurogroep verdeeld over corona-aanpak: na 16 uur overleg nog geen akkoord over steunpakket van 500 miljard euro

De Europese ministers van Financiën hebben nog geen akkoord gevonden over een economisch steunpakket van ruim 500 miljard euro als antwoord op de epidemie van het coronavirus. Dat heeft Mario Centeno, voorzitter van de eurogroep, woensdagochtend laten weten.

De ministers van Financiën zaten sinds dinsdagavond in videoconferentie bijeen. Na zestien uur overleg werd de vergadering echter geschorst. “We zijn dichtbij een akkoord, maar we zijn er nog niet”, tweette Centeno. Donderdag gaan de discussies voort.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Mijn doelstelling blijft een solide Europees vangnet tegen de gevolgen van Covid-19 om werknemers, bedrijven en landen te beschermen en een omvangrijk relanceplan op gang te brengen”, aldus de Portugees.

“Coronabonds”

De EU-ministers van Financiën werken aan een pakket fiscale maatregelen om de coronacrisis het hoofd te bieden. Voornaamste twistappel blijven de zogenaamde “coronabonds”: de uitgifte van gemeenschappelijk schuldpapier.

Onder meer Frankrijk, Italië en Spanje dringen erop aan de optie toe te voegen van een gemeenschappelijk schuldinstrument uitgegeven door een Europese instelling, om goedkope fondsen aan de markt te kunnen verstrekken ten voordele van de lidstaten. Dat blok stuit echter op weerstand van meer rigoureuze landen als Duitsland en Nederland, die weigeren om het financiële risico te delen dat verbonden is met dergelijk instrument.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS