Advocaat Cédric Monheim: “Een snelle veroordeling zou een zeer krachtig signaal zijn.” © MARC HERREMANS

Twee spuwers blijven minstens maand in de cel

Twee mannen die al enkele dagen in de cel zitten omdat ze tijdens een politiecontrole gespuwd hadden, blijven nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Mechelse raadkamer dinsdag beslist.

tdk

Een 30-jarige Rus die eind vorige week door het lint ging toen de politie hem controleerde op een pleintje in de Botertonstraat in Lier, zou daarbij geagiteerd en verbaal agressief hebben gereageerd. Hij spuwde ook tweemaal op de grond, vlakbij de agenten en zou ook speeksel en fluimen losgeweekt hebben. Daarop heeft de politie het hoofd van de man naar beneden geduwd, zodat hij hen niet kon bespuwen.

Snelrechtprocedure?

Dat hij op de grond zou gespuwd hebben, geeft de Rus toe. Hij ontkent wel dat hij extra speeksel en fluimen wilde spuwen. “De man is ondertussen enorm aangeslagen dat hij in de gevangenis zit. Zijn partner is zeven maanden zwanger en zijn gedachten zijn uiteraard bij haar”, reageerde advocaat Cédric Monheim. “De vraag is of het niet beter zou zijn om mensen die spuwen in een snelrechtprocedure te berechten. Zo’n snelle veroordeling zou een zeer krachtig signaal zijn.”

Ook een 19-jarige Mechelaar blijft in de cel na een spuwincident op de Leuvensesteenweg in de Dijlestad. “Mijn cliënt beseft dat hij zwaar in de fout is gegaan. Hij heeft gespuwd op de binnenkant van de deur van het politievoertuig. Nu hij in de cel zit en door de coronamaatregelen geen bezoek mag ontvangen, begrijpt hij heel goed dat zijn bedrag ontoelaatbaar was”, zei zijn advocaat Bart Vanmarcke na de raadkamer.MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio