Een medewerker van AZ Herentals behandelt de schorten voor ze 72 uur in een koelcontainer worden gestopt. © RR

AZ Herentals recupereert 200 schorten per dag met koelcel, buitenland toont interesse

Veel ziekenhuizen kampen met een tekort aan schorten. Het Algemeen Ziekenhuis (AZ) Herentals bedacht een procedé van hergebruik door de kledingstukken 72 uur in een koelcontainer te stoppen.

Personeel op de corona-afdeling beschermt zich met speciale schorten, maar daaraan dreigt in ieder hospitaal een gebrek. “Omdat het heel moeilijk is om aan nieuwe exemplaren te geraken, drong zich de vraag op of we wegwerpschorten kunnen hergebruiken”, zegt Liesbeth Plingers, facilitair directeur van AZ Herentals. Omdat het coronavirus niet overleeft bij droge lucht en warmte imiteerde het ziekenhuis die omstandigheden in speciale regelbare koelcontainers.

72 uur, 40 graden Celsius

Concreet blijken de schorten na 72 uur doorgebracht te hebben in een afgesloten ruimte bij een luchtvochtigheid van 20% en een temperatuur van 40 graden Celsius weer veilig bruikbaar te zijn. “Voor de zekerheid vernevelen we de schorten nog met een product op basis van waterstofperoxide. Zo recupereren we tweehonderd schorten per dag”, zegt Liesbeth Plingers. Uit het dagelijkse overleg tussen de ziekenhuizen uit de provincie is deze werkwijze intussen al op heel wat andere plaatsen overgenomen. “We hebben ook al veel interesse ondervonden uit meerdere provincies in Vlaanderen tot zelfs uit het Verenigd Koninkrijk”, zegt algemeen directeur Rudy Van Ballaer.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS