Vul vandaag opnieuw de grote corona-enquête in

Foto: BELGA

Vul vandaag opnieuw de grote corona-enquête in

Print
Antwerpen -

Dinsdag, enquêtedag; het is in deze coronatijden intussen al enkele weken vaste prik. Universiteit Antwerpen roept opnieuw op om massaal online de grote coronastudie in te vullen. Dat kan nog tot vanavond 22 uur. Die bevraging levert telkens weer waardevolle informatie op, informatie waarmee wetenschappers bijvoorbeeld nieuwe ziekenhuisopnames geografisch kunnen voorspellen.

560 000, 345 000 en 415 000 deelnemers: de voorbije dinsdagen namen ongelofelijk veel Belgen telkens even de tijd om de grote coronastudie van de Universiteit Antwerpen, met ondersteuning van UHasselt, KU Leuven en ULB, in te vullen. Via de vragenlijst peilen de wetenschappers naar de gedragsveranderingen onder invloed van het coronavirus en de door de overheid opgelegde maatregelen. Die gingen in op 13 maart, werden verscherpt op 17 maart en verlengd op 27 maart.

De bevraging loopt ook tijdens de paasvakantie gewoon door. “Deze week zijn nog meer mensen thuis dan de voorbije weken”, zegt professor Pierre Van Damme. “En er is de combinatie met het mooie weer van de laatste dagen. We zijn benieuwd of die omstandigheden een impact gaan hebben op de resultaten van onze uitgebreide steekproef. Misschien heeft de zon wel een positieve invloed op het mentale welzijn van de deelnemers. Het blijft in ieder geval belangrijk om herhaald mee te doen aan de bevraging.”

Vul de bevraging in via www.corona-studie.be

Werken in “onveilige omstandigheden”

De onderzoekers gingen aan de slag met de gegevens uit de enquête van vorige week van de mensen die aangaven niét thuis te (kunnen) werken. 58.000 van de 415.000 deelnemers gaven aan hun ‘kot’ te verlaten om te gaan werken. 8.000 van die mensen zeiden dat ze dat naar hun mening in onveilige omstandigheden moesten doen. Lager geschoolden gaven substantieel meer aan in onveilige omstandigheden te moeten werken. Respondenten die in de gezondheidssector werken geven 2,5 keer meer dan gemiddeld aan dat ze de omstandigheden op het werk niet veilig vinden.

Ziekenhuisopnames voorspellen

In de bevraging geven de respondenten ook aan of en welke symptomen van het nieuwe coronavirus ze vertonen. De wetenschappers combineerden die gegevens ook met de data van de officieel geregistreerde COVID-19-besmettingen.

“Die info kan dienen als een soort early warning systeem”, legt Thomas Neyens (UHasselt) uit. Hij kon zo een kaart van België creëren. “Op de rode plaatsen kunnen we met de huidige modellen met grote zekerheid zeggen dat een verhoogd aandeel van de bevolking symptomen heeft. De modellen worden nog verder ontwikkeld, maar we denken deze informatie te kunnen gebruiken om nieuwe ziekenhuisopnames geografisch te voorspellen. Om de voorspellingen accurater te maken, moeten vooral in het zuiden van het land nog meer mensen deelnemen aan de bevraging.”

Vul vandaag opnieuw de grote corona-enquête in
LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? De coronapatiënten in België: hun leeftijd en de evolutie Welke maatregelen zijn er in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.