Een van de bewoners van het noodopvangcentrum is mondmaskers aan het stikken. © Stad Mechelen

Asielzoekers maken dagelijks 100 mondmaskers: “Solidair initiatief”

Zes bewoners van het noodopvangcentrum in Mechelen hebben een lokaal tijdelijk ingericht als atelier om mondmaskers te stikken. De asielzoekers maken er een honderdtal per dag voor personeel in de zorg of voor mensen die in essentiële sectoren werken.

Sven Van Haezendonck

Zoals overval blijven ook de bewoners van het noodopvangcentrum op de Zwartzustersvest zo veel mogelijk binnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Een aantal creatieve bewoners kwam op het idee om mondmaskers te maken. Een solidair initiatief dat we als stad warm onthalen”, zegt Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), schepen van sociale zaken en welzijn.

De stad kocht twee stikmachines aan bij Van Rooy, een lokale handelaar. De mensen van ’t Echt Mechels Theater schonken de stoffen. Ze behoren tot een voorraad die het gezelschap normaal gebruikt voor decors en kostuums. De asielzoekers stikken elke dag een honderdtal maskers die onder andere bestemd zijn voor zorginstellingen, huisartsen, vroedvrouwen, gemeenschapswachten, jeugdwerkers, apothekers en kinesisten.

© Stad Mechelen

De schepen is erg blij met het werk van de bewoners. “Voor de uitbraak van het coronavirus was het al wachten op een antwoord over hun asielaanvraag. Momenteel komen er helemaal geen antwoorden meer en kunnen ze alleen maar hopen op een goede gezondheid. Dat vraagt een grote mentale veerkracht, want de mogelijke opstart naar een effectief onafhankelijk eigen leven wordt uitgesteld”, legt De Francesco uit.MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio