Twee bewoners van het Transitiehuis zijn aan het werk in de tuin van het Hof van Egmont.

Twee bewoners van het Transitiehuis zijn aan het werk in de tuin van het Hof van Egmont. © G4S Care

Gedetineerden Transitiehuis onderhouden tuin woonzorgcentrum

In deze coronacrisis willen de bewoners van het Transitiehuis in Mechelen graag iets betekenen voor hun buurt. En dus zorgen ze sinds kort voor het onderhoud van de tuin van woonzorgcentrum Hof van Egmont.

svh

In het Transitiehuis in de Hanswijkstraat wonen vijftien gedetineerden die hun straf bijna hebben uitgezeten. Binnen het huis krijgen ze meer vrijheden en mogelijkheden om te werken aan hun terugkeer in de samenleving. “Onze deelnemers hebben in het verleden strafbare feiten gepleegd en dat heeft schade veroorzaakt, ook aan de maatschappij. Herstel doen naar medeburgers is een belangrijke stap in hun reïntegratie”, zegt Bart Claes, manager G4S Care van het Transitiehuis.

In samenspraak met hun begeleiders zochten de gedetineerden naar een manier waarop ze tijdens deze crisis een meerwaarde konden betekenen voor hun buurtbewoners. Toen uit een gesprek met de zorgverleners van het naburige Hof van Egmont bleek dat het onderhoud van de tuin was stilgevallen, zagen ze dat als een kans. “Onze deelnemers krijgen nu de kans iets terug te doen voor de maatschappij en dat geeft hen ook voldoening”, vertelt Claes. “De coronacrisis is geen uniek moment. We willen deze maatschappelijke acties ook na de crisis blijven voortzetten.”

In het Hof van Egmont zijn ze erg tevreden over de hulp. “Voor de ouderen is de tuin een zeer belangrijk venster naar de wereld, zeker in tijden van isolatie. Het voorstel van het Transitiehuis om onze tuin mee lenteklaar te maken, kwam hier als geroepen”, zegt Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland. De tijdelijke werkkrachten van het Transitiehuis komen niet in contact met de bewoners of het zorgpersoneel van het woonzorgcentrum.

Vastgoed

Jobs in de regio