Leeflonen OCMW verdubbeld in maart

Schepen Tom Meeuws Foto: Fred Debrock

Leeflonen OCMW verdubbeld in maart

Print
Antwerpen -

Het aantal mensen dat aangeklopt heeft bij het OCMW voor een leefloon is de afgelopen maand verdubbeld. Het gaat om profielen uit het zwartwerkcircuit, maar ook flexijobbers en freelancers die door de coronacrisis nergens nog een sociaal vangnet vinden en financiële problemen krijgen.

In februari klopten nog een goeie driehonderd mensen aan bij het OCMW voor een leefloon. In maart waren dat er al meer dan zeshonderd. “We zien profielen die we daarvoor nooit eerder over de vloer gekregen hebben”, zegt Tom Meeuws, Antwerps schepen bevoegd voor sociale zaken en armoedebestrijding (sp.a). “Mensen met een flexijob in de horeca, freelancers van allerlei slag of zwartwerkers die door de coronacrisis nergens nog een financieel vangnet vinden en in armoede dreigen terecht te komen.”

Wat schepen Meeuws extra verontrust, is dat ook de voorwaarden wegvallen om weer op te klimmen in de maatschappij. “Mensen met een leefloon krijgen bijvoorbeeld taallessen om ze opnieuw te lanceren op de arbeidsmarkt. Maar ook dat ligt allemaal stil. De hele onderkant van de arbeidsmarkt wordt weggeslagen. Wie al arm is, zal door deze crisis nog armer worden.”

Antwerpen telt op dit moment zo’n 7.200 mensen met een leefloon.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio