‘Gert late night’ keert terug met Marc Van Ranst: “Maar het wordt zeker niet de Grote Coronashow, die is er momenteel al genoeg”

Vanwege de coronamaatregelen keert Gert late night in een aangepaste versie terug. Foto: SBS Belgium

‘Gert late night’ keert terug met Marc Van Ranst: “Maar het wordt zeker niet de Grote Coronashow, die is er momenteel al genoeg”

Print

Een talkshow maken zonder publiek, tot daaraan toe. Maar wat als je talkshow zich afspeelt op een boot en je samen met je gasten en sidekick daar elke week blijft slapen? Dat is de uitdaging waar Gert Verhulst en James Cooke mee te kampen kregen bij een nieuw seizoen van Gert late night, vanaf maandag op Vier. “Het wordt zeker niet de Grote Corona Show.”

Het coronavirus stelde de redactie van Gert late night voor een groot probleem: waar nemen we het zevende seizoen op? Zoals altijd op de Evanna, waar iedereen gezellig dicht bij elkaar zit? Bij Verhulst thuis in Oostduinkerke misschien, waar wat meer ruimte is? “We hebben verschillende pistes overwogen”, zegt Verhulst. “Uiteindelijk konden we niet om de Evanna heen. Die boot hoort bij het programma. Maar waar anders veertig tot vijftig mensen aan boord rondlopen, zullen we nu met zeven of acht zijn.”

Concreet betekent dat: niemand blijft ’s nachts op de boot slapen. “Ik niet, James niet, de gasten niet. Na de opnames keren we allemaal terug naar huis. Op zich zal onze aanpak dus niet veel verschillen met die van andere talkshows momenteel. We brengen de week niet steeds met dezelfde drie gasten door. Per aflevering komen twee vaste gasten bij mij in de zetel zitten, uiteraard op een veilige afstand. James blijft op post in de bar, waar hij nog enkele losse gasten zal ontvangen en met verschillende mensen zal Skypen.”

Technisch wordt het nieuwe seizoen van Gert late night alvast een huzarenstukje, want er scheept geen cameraploeg in. “De show wordt opgenomen met onbemande camera’s. Alles wordt in goeie banen geleid vanuit de thuisbasis van Vier in Vilvoorde.”

Koken zonder Annie

Geen cameraploeg dus, maar ook geen publiek, geen schminksters én geen Annie. De 74-jarige kokkin van de boot zal er voor het eerst sinds de start van het programma niet bij zijn. “Met spijt in het hart, maar haar gezondheid gaat voor. Wanhoop echter niet: James en ik trommelen haar wel nog eens op via Skype wanneer we zelf ons potje aan het koken zijn. Iets in mij zegt me dat we haar raad nodig zullen hebben.”(lacht)

Het wordt de komende week dus wat zoeken, daar op de Evanna. “We staan als tv-makers voor een compleet nieuw gegeven. Ergens heeft het wel iets spannends. Als maker is het creatief soms uitdagender om beperkingen te hebben. Bovendien is het heel goed mogelijk dat we ook dit nieuwe format wekelijks of zelfs dagelijks moeten omgooien. De situatie is totaal onvoorspelbaar. We zijn acht weken in de ether, wie weet kunnen er tegen het einde van die periode alweer mensen op de Evanna blijven slapen. Wie zal het zeggen?”

Humor

Regisseur Erik Van Looy komt maandag als eerste aan boord, samen met viroloog Marc Van Ranst. Toch moeten kijkers die alle debatten en updates over de pandemie intussen moe zijn, niet meteen wegzappen. “Als je een actueel programma wil maken, en dat is toch altijd onze ambitie geweest, kan je dat onderwerp niet vermijden. Maar het wordt zeker niet De Grote Corona Show, want die is er momenteel al genoeg op televisie. Kijkers horen Erik ook graag eens enkele goeie filmtips geven, of Van Ranst iets vertellen dat niet gerelateerd is aan virussen.”

Verhulst belooft ook dat humor, een van de succesvolle ingrediënten in Gert late night, voldoende aanwezig zal zijn. “Zonder de situatie in het belachelijke te willen trekken, gaan James en ik ons niet inhouden om per aflevering enkele grappige filmpjes te maken. Want ik denk dat veel mensen gewoon nog eens goed willen lachen.”

Gert late night, Vier, 21.30 uur

Nu in het nieuws