De parkings van de Kalmthoutse Heide werden vorige week afgesloten door de coronamaatregelen. © koen fasseur

Vanaf vandaag code oranje in Antwerpse natuurgebieden: “Droog en brandgevaarlijk”

Vanaf vrijdag geldt een algemeen vuur- en rookverbod in de natuurgebieden in de provincie Antwerpen. Het is erg droog, waardoor het brandgevaar erg groot is. Ook kampvuren zijn in de hele provincie verboden. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kondigde code oranje af.

jtp

Code oranje betekent dat er een hoog gevaar heerst voor brand en de brandweer rukt versterkt uit met meer materiaal en mankracht. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden elke dag bemand.

“Als we massaal uit ons kot komen, zou dat een stommiteit zijn. Mensen zijn de brandstof die het virus nodig heeft om te blijven woeden”, vertelt Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen. “Als we niet binnenblijven, steken we groepen mensen aan als bos –en natuurbranden’, aldus biostatisticus Geert Molenberghs vandaag in de media. Een gepastere quote kan ik niet bedenken, dus herhaal ik zijn haast merkwaardig toevallige oproep graag, en hoop dat iedereen die dit weekend buiten komt dat verstandig en op veilige afstand zal doen.”

Berx vraagt iedereen ook om maximaal waakzaam en alert te zijn voor vuur in de natuur. “Zorg goed voor jezelf, voor anderen, én ook voor onze bossen en heide –en natuurgebieden.” Overtredingen kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf van acht tot veertien dagen en met een geldboete van 208 tot 1.600 euro.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio