Eerste spuwincident in Mechelen: ‘coronabag’ beschermt politie

Tegen de jongeman werden al drie processen-verbaal inzake corona-overtredingen opgesteld. Foto: MARC HERREMANS

Eerste spuwincident in Mechelen: ‘coronabag’ beschermt politie

Print
Mechelen -

De Mechelse onderzoeksrechter heeft een 19-jarige man aangehouden nadat die woensdagnamiddag had gespuwd naar de politie en ook in hun richting had gehoest. Het ging om het eerste spuwincident in Mechelen in volle coronacrisis. Inspecteurs van de lokale politie Mechelen-Willebroek die op patrouille gaan, hebben sinds begin deze week een coronabag mee aan boord.

Een patrouilleploeg van de lokale politie Mechelen-Willebroek controleerde woensdagnamiddag op de Leuvensesteenweg een auto met twee inzittenden. De bestuurder bleek een 19-jarige man te zijn die over een voorlopig rijbewijs beschikte. “Dat bekent dat hij geen passagiers mocht vervoeren. Bovendien was zijn passagier een neef en geen huisgenoot en maakten ze een niet-essentiële verplaatsing, wat inbreuken zijn tegen de maatregelen van de regering”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. “De bestuurder gedroeg zich tijdens de controle verbaal agressief en schold de inspecteurs ook uit. Toen er werd beslist om de man te arresteren, begon hij naar de politiemensen te spuwen. Wanneer hij even later wat gekalmeerd leek, hoestte hij met opzet in de richting van de inspecteurs.”

Al drie corona-overtredingen

Het was bovendien niet de eerste keer dat de man de maatregelen tegen het coronavirus naast zich neerlegde: tegen de jongeman werden al drie processen-verbaal inzake corona-overtredingen opgesteld.

Het parket benadrukt dat er streng wordt opgetreden tegen mensen die spuwen en hoesten richting politiemensen en andere burgers. De man werd donderdag aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij wordt beticht van bedreiging met een aanslag met schijnbaar gevaarlijke stoffen.

Coronabag

De politie kondigde donderdag aan dat de inspecteurs een ‘coronabag’ mee aan boord krijgen. Die uitrusting moet de inspecteurs beschermen bij confrontaties met verbaal geweld of agressie.

Tot de uitrusting behoren onder andere beschermende kledij, mondmaskers en handschoenen. Elke inspecteur beschikt ook over een eigen mondmasker. Dat kan hij of zij gebruiken bij de controle van een persoon als het niet mogelijk is om de regels van social distancing te respecteren. “Daarmee proberen we de risico’s verbonden aan spuw- en hoestincidenten zoals dat van woensdag maximaal te beperken”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? De coronapatiënten in België: hun leeftijd en de evolutie Welke maatregelen zijn er in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.