Parochiaan schenkt YouTubende priester hond

Print

Video: ATV

Malle / Zoersel / Schoten -

Bart Gabriel Goossens (36), sinds oktober van vorig jaar meewerkend priester in de pastorale eenheid van Zoersel en Malle, zet zijn preken sinds het uitbreken van de coronacrisis op YouTube. Een bezorgde parochiaan gaf de pastoor ook een hond, om niet alleen te moeten zitten in deze eenzame tijden.

Via zijn YouTube-opnames probeert de priester, die ook invaller is voor de Schotense parochie Sint-Cordula, met de gelovigen in contact te blijven. “Zelfs in deze coronatijden zijn er mogelijkheden. De Chiro van Sint-Antonius had via een bepaalde website zondag zelfs een virtuele kerk nagebouwd waarbij de verschillende leden als virtuele figuurtjes met hun naam erbij vermeld de kerk betraden. Ik heb zelfs nog gezegd dat ze op anderhalve meter van elkaar moesten gaan zitten. Ze mochten een gebedje intikken. Het was grappig, maar ook verdiepend.”

Ook zijn paashomilie zal de pastoor via YouTube verspreiden. Van een parochiaan kreeg de priester onlangs een bejaarde beagle. “Iemand uit de gemeente was bezorgd dat ik anders te veel alleen zou zitten”, lacht de priester, die de voorbije vijftien jaar als Norbertijn in de abdij van Tongerlo leefde. “Ik had vroeger ook een hond, dus ik vind het wel fijn. Luí is elf jaar en blind aan één oog. Een maand geleden werd zijn oog eruit gehaald en de wonde dichtgenaaid. Hij heeft nu geen infectie meer. Ik heb een fietsmand gekocht en Luí wil nu overal met mij mee naartoe, hoewel hij dat meefietsen eerst niet kende. Toen ik een opname maakte in de kerk voor Witte Donderdag, zat hij aan de deur te wachten. Hij is al enorm gehecht aan mij, maar hij kan natuurlijk niet overal mee. Straks moet hij toch even in zijn hondenweide in de pastorietuin.”

Luí spreekt overigens Engels. “Hij komt uit Singapore. Ik ben zijn derde baasje nu.”

Donderdag had priester Goossens twee uitvaarten, rechtstreeks op de begraafplaats. “Voorlopig houden wij geen uitvaarten meer in de kerkgebouwen, maar een dienst van een kwartiertje op het kerkhof in openlucht. Het zijn speciale tijden. Als beginnend pastoor heb ik nog niet zo veel contacten, maar ik merk wel dat ik nu meer berichtjes stuur en kaartjes schrijf.”

 Parochiaan schenkt YouTubende priester hond
Toen de priester zijn opname voor Witte Donderdag maakte in de kerk, zat Luí trouw te wachten aan de kerkpoort. Foto: RR
 Parochiaan schenkt YouTubende priester hond
De pastoor met zijn eenogige vriend. Foto: RR
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio