Typetje van Bart Peeters leidt tot kledinglijn voor goed doel: “De Itegemse Sloek op T-shirts, dat ontroert mij”

Print
/ Heist-op-den-Berg / Itegem -

Woensdag rolden de eerste T-shirts met de opdruk ‘Itegemse Sloek’ van de persen. Die term dook vorige week voor het eerst op in de ‘Itegemse Coronakroniek’ van Bart Peeters en Hugo Matthysen op Radio 1 en is in de Heistse deelgemeente in korte tijd uitgegroeid tot een begrip. De opbrengst van de T-shirtverkoop gaat naar een goed doel.

In Itegem luisteren ze elke dinsdag en vrijdag met extra aandacht naar de tijdelijke rubriek van in Nieuwe Feiten op Radio 1. In de absurde ‘Itegemse Coronakroniek’ doen Peeters en Matthysen Het Leugenpaleis herleven. De rubriek krijgt veel bijval van trouwe fans en nieuwe fans, maar ook Bart Peeters had niet verwacht dat zijn Itegemse Sloek zo snel tot plaatselijk erfgoed gebombardeerd zou worden. Volgens zijn typetje Cas Goossens, de vroegere VRT-baas uit Itegem, is de Itegemse Sloek zelfs een ideaal medicijn om het coronavirus te verjagen. “Ik vind het echt fantastisch dat ze daar nu T-shirts mee maken. Merci daarvoor, het ontroert mij ronduit, echt waar”, zegt Bart Peeters.

Wat betekent die Itegemse Sloek nu precies?

Bart Peeters: Dat komt uit de eerste aflevering. Daarin zegt het typetje Cas Goossens dat het virus in ‘zijn’ Itegem met de staart tussen de benen vertrokken is. Het water uit de Nete is zo geneeskrachtig dat je het voor de veiligheid moet verdunnen met Hasseltse graanjenever. Als je er genoeg van drinkt, word je vanzelf resistent. Zo is Itegem dus zogezegd dat ene dorpje waar het virus geen vat op heeft. Een onuitputtelijke bron voor verhalen voor ons.

Vanwaar de keuze om precies het typetje Cas Goossens op te rakelen uit de rijke bibliotheek van Het Leugenpaleis?

De mannen van de Gamma hebben het vooral over beiteltjes en hamertjes, Clement Peerens praat over muziek, Kabouter Jef over schaamhaar. Meneer Goossens was wél ideaal om aan het woord te laten in deze coronatijden. Hij is onlosmakelijk verbonden met zijn dorp Itegem, vandaar de Itegemse Coronakroniek.

  Typetje van Bart Peeters leidt tot kledinglijn voor goed doel: “De Itegemse Sloek op T-shirts, dat ontroert mij”
Foto: Instagram

In Itegem vinden ze dat jullie de plaatselijke situatie vrij goed kennen, inclusief de namen van de belangrijke invalswegen. Zijn jullie er op studiedag geweest?

We zijn vroeger verschillende keren op bezoek in Itegem geweest, toen Cas Goossens daar nog woonde. Ons eerste bezoek was kort na zijn pensionering. Dan kregen we bericht van de openbare omroep dat we zijn typetje niet meer mochten gebruiken, omdat hij geen publiek figuur meer was. Ik zei tegen meneer Goossens aan de telefoon dat wij een band hadden in een poëtisch universum en dat ik hoopte dat die band mocht blijven. Hij heeft Hugo en mij, samen met onze vrouwen en kinderen, uitgenodigd in Itegem. Op een bepaald moment gingen wij tweeën even wandelen langs de Nete om het over dat typetje te hebben. Ik merkte hoe hij iedereen groette in het dialect, terwijl hij normaal altijd in zeer keurig algemeen Nederlands sprak in het openbaar. De echte Cas Goossens begon toen meer dan ooit te lijken op mijn verzonnen typetje. Een zalige wandeling was dat. We zijn goede vrienden geworden.

Wat jullie brengen is dus niet helemaal fictie?

Neen, want er schuilt ook werkelijk een echte Itegemnaar in de verheven figuur Cas Goossens. De Itegemse Sloek is misschien één van de dingen die niet geheel waarheidsgetrouw weergegeven zijn. Ik ben er gelukkig vrij gerust in dat niemand dat gaat uitproberen en dat Johnson & Johnson er geen patent op gaat nemen.

Dat we nu sommige details over Itegem verwerken, dat is trouwens geheel de verdienste van Hugo. Hij zoekt bijvoorbeeld op welke banen je moet afsluiten om Itegem echt in quarantaine te zetten. Dat is misschien wel het verschil met onze vroegere uitzendingen op Studio Brussel. Daar werkten we met steekwoorden en de rest was improvisatie. Nu nemen we de de uitzending op via een online verbinding en daarna is er nog nabewerking.

Het kleine Itegem is alleszins weer even wereldberoemd in Vlaanderen. Gaat u er nog eens langs?

Je kan vanuit waar ik woon op de grens van Hove en Boechout makkelijk fietsen richting Itegem. Ik kan iedereen de Netedijken aanraden: het is er echt prachtig. Ik maak nu trouwens wel vaker grotere fietstochten in deze coronatijden. Ik ga de komende dagen zeker nog eens richting Itegem rijden voor een sportieve uitstap. Aan de Itegemse Sloek ga ik me wel niet wagen. We kunnen enkel maar hopen dat de tijd snel weer aanbreekt waar een Itegemse Sloek kan bestaan uit pure Hasseltse graanjenever zonder dat iemand zogezegd ‘geneeskrachtig’ Netewater nodig heeft. En waar de drankjes weer in gezelschap genuttigd kunnen worden. Want dat smaakt nog altijd het beste.

De Itegemse Coronakroniek, Nieuwe Feiten, Radio 1, op dinsdag en vrijdag tussen 12 en 13u.

“Uren slaap gelaten om ontwerp af te krijgen”

De T-shirtlijn met Itegemse Sloek wordt uitgebracht door het lokale bedrijfje 2598, een verwijzing naar de vroegere postcode van Itegem. Nadat Steven en Dieter de bewuste uitzending hadden gehoord, rijpte er al snel een plan.

“Wij maken al langer kleding met dialectwoorden als velo, trottinet, treiner en strekevent en dat loopt heel goed. Ons succes is voor een stuk dat we er telkens een bijpassende tekening bij maken. Nadat de Itegemse Sloek op de radio was geweest, werden we overstelpt met reacties van mensen die zeiden dat we daar iets mee moesten doen. Ook wij zijn grote fan, dus hebben we er meteen werk van gemaakt. Al wilden we er in deze omstandigheden wel geen grote financiële slag uit slaan. Daarom hebben we beslist om onze winstmarge van ongeveer 5 euro te schenken aan een goed doel”, zegt Steven De Keuster van 2598.

Kunstenaar Dieter Dresselaers is diegene die voor de handgemaakte tekeningen en ontwerpen zorgt. “Voor de tekening van de Itegoemse Sloek wilde ik een glas verwerken. De ‘O’ is de middelste letter van Sloek en dat kwam mooi uit. Ik heb de ‘O’ in de vorm van een kroon gezet, wat ook een verwijzing is naar corona. De vis die erboven staat verwijst naar de oude bijnaam van de Itegemnaar: de haringleurders. Er zijn de laatste dagen wel wat uren slaap gelaten om dit tijdig af te krijgen, want we vonden dat we hier nu mee moesten komen en niet binnen een paar weken. Hopelijk kunnen we zo wat verdienen voor ons goed doel Noblito uit Noorderwijk. Dat is een app die ontwikkeld wordt en die als doel heeft om vereenzaming bij kwetsbare senioren te vermijden.”

De makers van het T-shirt hebben trouwens voor ‘Itegoemse’ Sloek gekozen, in plaats van ‘Itegemse’, want dat zou de correcte uitspraak zijn in het plaatselijke dialect. “Ik hou het bij Itegemse”, laat Bart Peeters nog weten. “In ons programma proberen we het dialect niet té plat te maken, zodat het voor de mensen uit pakweg De Panne ook nog verstaanbaar blijft. Bij deze wil ik me dus verontschuldigen aan alle true originals van Itegem voor mijn variant.”

Het T-shirt kost 29,90 euro en is vanaf nu te bestellen via de Facebook- en Instagrampagina van 2598.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio