Al meer dan 2.000 mensen kregen in Antwerpen pv voor overtreden coronamaatregelen

Foto: rr

Al meer dan 2.000 mensen kregen in Antwerpen pv voor overtreden coronamaatregelen

Print
Antwerpen -

De Antwerpse politie heeft sinds het ingaan van de coronamaatregelen al meer dan 2.000 mensen op de bon geslingerd omdat ze zich niet aan de opgelegde regels hielden. In bijna de helft van de gevallen ging het om niet-essentiële verplaatsingen. Ook tegen 56 handelszaken werd opgetreden.

Het gaat op 949 processen-verbaal met daarin 2.075 mensen en 56 handelszaken.” De overgrote meerderheid van de vaststellingen doen we omwille van duidelijke niet-essentiële verplaatsingen (46%)”, zegt de politiezone Antwerpen in een persbericht. “Ook het aantal processen-verbaal omdat mensen in het openbaar blijven samenkomen (21,5%), maakt een groot deel uit van alle vaststellingen. Verder stellen we vast dat velen verzamelen in auto’s (16%) of in de privésfeer (8%). Ook tegen het negeren van de zogenaamde social distancing (8%) moeten we geregeld optreden.”

Wat handelszaken betreft, stelde de politie pv’s op tegen onder andere winkels die niet-essentiële goederen verkochten, tegen wisselkantoren, horecazaken, kappers, nachtwinkels, garages, shishabars en een schoonheidssalon.

Handgel en mondmaskers

De politie somt ook enkele voorbeelden van interventies op. “Op 30 maart hebben we op de Grotesteenweg flesjes ontsmettende handgel in beslag genomen die aan woekerprijzen werden verkocht. We schonken ze in samenspraak met het parket aan de spoeddienst van het Sint-Vincentiusziekenhuis”, klinkt het.

In Deurne is op 20 maart een doos met 35 mondmaskers in beslag genomen. De uitbater afficheerde de verkoop aan ontoelaatbaar hoge prijzen.

De burgemeester liet vorige week ook twee horecazaken verzegelen omdat ze de opgelegde maatregelen niet volgden. Een zaak in Berchem had de ramen afgeplakt zodat de politie de bezoekers niet kon zien. In een shishabar in Borgerhout waren 23 personen aanwezig. Naast de sluiting werden er ook waterpijpen in beslag genomen.

De burgemeester liet ook een bouwmarkt sluiten omdat de eigenaars probeerden om de COVID-19-maatregelen te omzeilen. Ze hadden meerdere keren heimelijk klanten verder geholpen. “Gezien er iemand op de uitkijk stond, kan aangenomen worden dat ze bewust handelden”, klinkt het.

Borgerhout

Over het algemeen stelt de politie dat de maatregelen om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan goed worden opgevolgd. “Toch moeten we vaker vaststellingen doen in Antwerpen-Noord en Borgerhout: 285 keer”, stelt de politie. “Ook in de binnenstad (153) en in Hoboken, Wilrijk en op het Kiel (120) ligt het aantal vaststellingen hoger dan in de andere regio’s binnen het Antwerpse zorggebied.”

De bemiddelingsteams van de Antwerpse politie zullen samen met de wijkteams overtreders bezoeken die meermaals voorkomen in processen-verbaal rond de COVID-19-maatregelen. Want wie meer dan drie keer betrapt wordt, riskeert bestuurlijk gearresteerd te worden. “Dat is momenteel het geval voor 18 personen”, aldus de politie. “Door hen bewust te maken van het nut van de maatregelen en de mogelijke gevolgen voor het niet-naleven, hopen we dat zij hun gedrag aanpassen.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio