Belgische kledingketen e5 mode vraagt bescherming tegen schuldeisers

Foto: BELGA

Belgische kledingketen e5 mode vraagt bescherming tegen schuldeisers

Print

Nadat Hema dinsdag al liet weten bang te zijn dat ze de coronacrisis misschien niet zullen overleven, heeft de Belgische modeketen e5 mode nu bescherming gevraagd tegen schuldeisers. De kledingketen zich met andere woorden in slechte papieren.

De Belgische kledingketen e5 mode heeft de ondernemingsrechtbank van Dendermonde gevraagd om een procedure van gerechtelijke reorganisatie (WCO, Wet Continuïteit Ondernemingen) op te starten. De keten wordt hard getroffen door de coronacrisis en ziet geen andere oplossing dan bescherming te vragen tegen de schuldeisers. Door de gedwongen sluiting van de winkels kijkt e5 mode nu al aan tegen een omzetverlies van 12 miljoen euro. “Ik vind dit bijzonder triest voor ons bedrijf en voor onze 500 medewerkers, maar ik zie geen alternatief. Dit scenario was geen deel van ons businessplan”, zegt CEO Frédéric Helderweirt.

Alle winkels dicht

Kledingketen e5 mode telt 56 winkels in Vlaanderen en 12 in Wallonië. Die zijn nu allemaal al sinds 16 maart dicht en dit voor minstens 5 weken. En dat hakt stevig in op de inkomsten.

“Ik heb alle begrip voor de maatregelen van de overheid in deze crisis die ongezien is. De gezondheid van onze klanten en mijn medewerkers komt op de eerste plaats. We hebben zelfs maandag 16 maart op eigen initiatief beslist om onze winkels te sluiten, nog voor dit door de overheid verplicht werd. Maar die wekenlange sluiting betekent een direct omzetverlies van 12 miljoen euro. Net in een periode die voor ons commercieel zeer belangrijk is met de nieuwe lentecollecties en de Oxfam-actie voor het goede doel”, zegt Frédéric Helderweirt.

e5 mode benadrukt dat de webshop nog steeds open is en open blijft tijdens de procedure van gerechtelijke organisatie. En van zodra de overheid de toestemming geeft de fysieke winkels weer te openen, zal dit ook gebeuren.

Nu e5 mode voor 3 maanden bescherming vraagt tegen de schuldeisers kan de keten een doorstart bekijken en de zoektocht naar potentiële nieuwe investeerders beginnen. “Het plan om de keten weer financieel gezond te maken was ambitieus”, zegt CEO Helderweirt, “maar realistisch. Helaas vraagt een reorganisatie veel tijd en zijn veel inspanningen pas merkbaar na een langere periode.” Tijd die de keten nu niet krijgt. De ondernemer benadrukt dat hij blijft vechten voor het voortbestaan van e5 mode en de bijhorende werkgelegenheid.

Nu in het nieuws