Crisiscentrum: “Niet veilig na twee weken thuisisolatie”

Print

Viroloog Steven Van Gucht tijdens persconferentie Nationaal Crisiscentrum 1 april

De voorbije 24 uur zijn in België 123 mensen overleden aan het coronavirus. Het totale dodental in ons land stijgt daarmee tot 828. Dat hebben de interfederale woordvoerders woensdag bekendgemaakt op de dagelijkse persconferentie. Het Crisiscentrum waarschuwde ook voor de misvatting dat je na twee weken thuisisolatie safe bent.

Er werden 560 bijkomende mensen opgenomen in het ziekenhuis. Maar daarnaast hebben ook 436 mensen, een recordaantal, het ziekenhuis kunnen verlaten.

Er liggen nu in totaal 4.995 patiënten in het ziekenhuis. Daarvan bevinden zich er 1.088 op intensieve zorgen, wat er 67 meer zijn dan dinsdag. Er worden 834 patiënten beademd, een toename van 48 personen.

Daarnaast deelden de interfederale woordvoerders nog mee dat er sinds dinsdag in de laboratoria 4.250 tests werden uitgevoerd op het coronavirus. Daarbij hebben 1.189 mensen positief getest, wat het totale aantal bevestigde besmettingen in ons land doet oplopen tot 13.964. Omdat niet iedereen getest werd, ligt het werkelijke aantal besmettingen nog hoger.

KAART: Bekijk hoe zwaar de Antwerpse gemeenten getroffen zijn door het coronavirus

Het merendeel van de nieuwe positieve gevallen kwam uit Vlaanderen: 688 patiënten. Daarnaast werd het virus ook vastgesteld bij 349 mensen in Wallonië en 128 in Brussel. Van de 24 overige patiënten is de afkomst niet bekend.

Intensieve zorgen

“We beschikken momenteel over 2.220 bedden op de diensten intensieve zorgen voor COVID-19-patiënten”, zei dr. Steven Van Gucht op de persconferentie woensdagvoormiddag. “Daarvan is 54 procent ingenomen op dit ogenblik. Er zijn 1.088 bevestigde patiënten en daarnaast zijn er nog een aantal vermoedelijke patiënten.”

“De capaciteit voor intensieve bedden kan nog verhoogd worden”, aldus de expert. “En we verwachten ook dat er nog meer bedden gaan in gebruik worden genomen de komende tijd, maar normaal gezien gaan we dat aankunnen, zeker nu we een vertraging hebben gemerkt in het aantal besmettingen. Maar dit alles zal hoe dan ook een grote inspanning van iedereen vergen de komende dagen.”

Niet veilig na twee weken

Op de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum waarschuwde Van Gucht voor het valse gerucht dat op sociale media circuleert dat je veilig zou zijn, wanneer je twee weken thuis bent gebleven en dat je dan weer wel familie of vrienden zou kunnen bezoeken. Dat is volgens de expert uit den boze.

“Wanneer men dat zou doen en na twee weken weer contact zou zoeken met andere mensen, dan krijg je weer nieuwe connecties waarlangs het virus zich kan verspreiden”, aldus Van Gucht.

Een andere waarschuwing die werd gegeven was gericht aan mensen die een niet-coronagerelateerde ziekte of aandoening hebben. De waarschuwing luidt dat je dan niet mag afzien van behandeling en verzorging. Bedoeling is dat je wel degelijk de arts consulteert, dat je best eerst belt om hem te laten oordelen wat de beste keuze is, maar men mag zeker niet van verzorging of behandeling afzien. Sommige mensen gaan niet naar de arts omdat ze het gezondheidssysteem niet willen bezwaren of omdat ze angst hebben voor besmetting, zo klonk het op de persconferentie, maar dat is niet nodig.

LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? De coronapatiënten in België: hun leeftijd en de evolutie Welke maatregelen zijn er in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.