© Gil Plaquet

Mechelen verbouwt vleugel oud ziekenhuis tot schakelzorgcentrum voor coronapatiënten

Het Mechelse stadsbestuur heeft een aannemer aangesteld om een vleugel van het oude ziekenhuis op de Zwartzustersvest in sneltempo te verbouwen. Er wordt een schakelzorgcentrum voor coronapatiënten ingericht dat in gebruik wordt genomen van zodra dat nodig is.

Sven Van Haezendonck

Twee van de vier vleugels zijn sinds 2018 in gebruik als noodopvangcentrum voor asielzoekers. Een derde vleugel wordt klaargemaakt voor coronapatiënten. “In het schakelzorgcentrum realiseren we de vereiste capaciteit van 50 kamers. Indien nodig kan dit zelfs nog uitgebreid worden tot maximum 90 kamers. Misschien hebben we ze niet nodig, maar we willen voorbereid zijn”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

In de provincie Antwerpen wordt gezocht naar in totaal acht schakelzorgcentra, waarvan er dus eentje in Mechelen kan komen. Een schakelzorgcentrum zorgt voor een vlotte doorstroming van patiënten vanuit het ziekenhuis naar de thuissituatie en zorgt ervoor dat de capaciteit in de ziekenhuizen zelf maximaal wordt voorbehouden voor complexe zorg. Er kunnen ook mensen terecht die zorg nodig hebben, maar daarvoor niet noodzakelijk in een ziekenhuis.

Voor het beheer stelt de stad twee centrummanagers aan. Voor het personeel rekent de stad op verschillende organisaties. “De personeelsbezetting zijn we op dit moment aan het organiseren. In Vlaanderen is ook een pool van 3.000 paramedische vrijwilligers die bereid zijn om te helpen”, legt de burgemeester uit. In de oude ziekenhuiscampus komt er tijdelijk ook capaciteit voor de opvang van daklozen en mensen met een dringende woonnood.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS