Loenhoutse processie gaat niet uit, alleen bezoekje aan kapel blijft mogelijk

Foto: Neel Vermeiren

Loenhoutse processie gaat niet uit, alleen bezoekje aan kapel blijft mogelijk

Print
Wuustwezel -

De organisatoren van de Sint-Quirinusprocessie in Loenhout hebben de knoop doorgehakt. De processie gaat dit jaar niet uit op zondag 3 mei.

Ook de viering in de Sint-Quirinuskapel, volgens traditie de maandag na de processie, wordt afgeschaft. De kapel zal wel open zijn voor een kort bezoekje. “Dit besluit is genomen in samenspraak met de parochie, de gemeente Wuustwezel en de Pastorale Eenheid,” vertelt organisator Frans Van Hasselt.

“De coronamaatregelen dwingen er ons toe. Wat jaarlijks vele families samenbrengt om dit feest van ‘Loenhoutse mei’ met het gezin en de familie te vieren, zal dit jaar niet kunnen.” De processie maakt deel uit van het religieus erfgoed van de Noorderkempen.

De Sint-Quirinusprocessie verenigt religieuze, historische en folkloristische aspecten. Het is een echt volksgebeuren dat aansluit bij de Loenhoutse kermis. Quirinus, een Romeinse martelaar, wordt in Loenhout ook vereerd met een retabel in de kerk en de Sint-Quirinuskapel met waterput. De figuranten in de processie zijn leden van verenigingen en schoolleerlingen.

LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? De coronapatiënten in België: hun leeftijd en de evolutie Welke maatregelen zijn er in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.