Gemeente wil in dialoog met alle getroffen ondernemers

Bij veel lokale handelaars, zoals hier in Westmalle, hangen witte doeken aan de etalage of voorgevels om het zorgpersoneel te steunen. Foto: KMA

Gemeente wil in dialoog met alle getroffen ondernemers

Print
Malle -

Verschillende gemeentes stelden de afgelopen dagen steunmaatregelen voor lokale ondernemers voor bovenop de federale en Vlaamse steun. Malle legt liever de focus op lange termijn. “We zijn ervan overtuigd dat uitpakken met enkele haastig in elkaar gestoken acties niet noodzakelijk een meerwaarde opleveren voor onze ondernemers. Wij geloven meer in duurzame oplossingen”, zegt schepen voor lokale economie Dries Van Dyck (DBM).

Malle is een ondernemersvriendelijke gemeente. “Er zijn bij ons bijvoorbeeld al jaren geen lokale bedrijfsbelastingen. En ook in ons huidig meerjarenplan staan verschillende acties om ons ondernemersklimaat nog te verbeteren. Onze ondernemers mogen erop rekenen dat we er alles aan doen om hen door deze moeilijke periode te helpen met het oog op de toekomst,” zegt schepen Dries Van Dyck.

“Onze eerste focus nu is communicatie en dialoog met al onze ondernemers. We willen met hen in gesprek gaan over waar voor welke ondernemer de knelpunten liggen tijdens en na de crisis. Dé ondernemer bestaat immers niet. De ene maatregel heeft misschien effect voor de ene, maar daarom niet voor de andere. Dus ook een juiste, algemene maatregel bestaat niet.”

Gemeente wil in dialoog met alle getroffen ondernemers
Foto: KMA

De gemeente Malle wil daarom niet op korte termijn denken, maar op lange termijn impact creëren door duurzame oplossingen voor te stellen op maat van onze verschillende ondernemers, klinkt het. “Zodra het kan, gaan we op verschillende momenten en verschillende manieren in gesprek met zoveel mogelijk ondernemers. We lanceerden al wel een oproep op onze website naar voorstellen voor ondersteunende maatregelen via www.malle.be/coronanieuws-voor-ondernemers.”

Malle doopte 2020 om tot het Jaar van de Zorg en dat is al heel profetisch gebleken. Het college van burgemeester en schepenen besliste maandag om van 2021 het Jaar van de Lokale Ondernemer te maken. “Een aantal concrete acties ligt nu al op tafel in het meerjarenplan 2020-2025. We zetten de volgende jaren onder meer in op ondersteuning en versterking van de lokale detailhandel. Ons project Ik koop in Malle, dat al gestart was begin 2020, wordt verder gezet in de loop van het jaar. Deze actie krijgt onze volle aandacht zodra de winkels terug mogen openen”, zegt burgemeester Harry Hendrickx (DBM).

“Detailhandel is echter maar een aspect van het ondernemersleven in onze gemeente”, gaat de burgemeester verder. “We hebben een groot, regionaal bedrijventerrein op ons grondgebied, met verschillende grote bedrijven en vele KMO’s. Ook in de rest van onze gemeente zijn talloze ondernemers actief: van freelancers tot kappers, loodgieters, evenementenorganisatoren, garagisten en cateringbedrijven. We doen nogmaals een warme oproep aan alle Malse ondernemers: registreer je op onze website. Zo kennen we iedereen en kunnen we gericht in dialoog gaan. Registreren kan via www.malle.be/bedrijven.”

LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? De coronapatiënten in België: hun leeftijd en de evolutie Welke maatregelen zijn er in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.