Containerparken weer open, maar niet in Antwerpen: “De recyclageparken komen naar de bewoners”

Print

Video: ATV

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist dat de recyclageparken weer open mogen vanaf dinsdag 7 april. De stad Antwerpen houdt ze voorlopig toe, maar biedt een ophaaldienst aan huis aan.

Minister Demir besloot de deuren over heel Vlaanderen te sluiten vanaf 17 maart. Het bleek dat te veel mensen tijdens de coronamaatregelen naar de recyclageparken gingen en er dus besmettingsgevaar ontstond. Vanaf volgende week dinsdag mogen ze van de minister weer open onder een aantal voorwaarden. Mensen moeten de afstandsregels respecteren, cash betalingen zijn verboden en slechts een bepaald aantal personen wordt tegelijk toegelaten. Burgemeesters moeten politioneel toezicht houden. Asbestafval wordt niet ontvangen omdat daarvoor beschermingsmateriaal moet gebruikt worden dat elders nodig is.

De stad Antwerpen laat verstaan de recyclageparken nog niet te openen. “Heel wat bewoners hebben de afgelopen dagen thuis geklust en willen graag overbodige spullen wegbrengen. Gelet op de coronamaatregelen willen we daarbij lange wachtrijen vermijden”, zegt schepen van stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau (N-VA). “We hebben beslist om een service aan te bieden waarbij het recyclagepark naar de bewoners komt.”

Vanaf maandag 6 april zal de stad twee diensten aanbieden. Ten eerste kan steenpuin en brandbaar grofvuil opgehaald worden aan huis bij wie een afspraak maakt op het nummer 03.221.13.33. Steenpuin wordt tot maximaal een kubieke meter gratis opgehaald en brandbaar grofvuil tegen een verminderd tarief. Ten tweede wordt snoeiafval samen met gft opgehaald bij de wekelijkse huisvuilophaling. Een afspraak is voor het snoeiafval niet nodig, maar de stad vraag het compact samen te binden.

Nu in het nieuws