Gevangenis Begijnenstraat dient klacht in tegen gedetineerde die op personeelslid spuwde

Archiefbeeld van het arresthuis in de Begijnenstraat. Foto: Jan Van der Perre

Gevangenis Begijnenstraat dient klacht in tegen gedetineerde die op personeelslid spuwde

Print
Antwerpen -

Het gevangeniswezen heeft een klacht ingediend tegen een gedetineerde die maandag in het gezicht van een vrouwelijk personeelslid heeft gespuwd in het arresthuis in de Antwerpse Begijnenstraat. De man werd overgebracht naar de strafcel en zal ook strafrechtelijk worden vervolgd.

Het incident deed zich voor toen de gedetineerde door de dienst interventie werd overgebracht van zijn eigen cel naar de veiligheidscel. “Een medewerkster ging voor de groep opzij toen die haar kruiste op de gang. Op dat moment draaide de gedetineerde zijn hoofd om en spuwde hij in haar gezicht”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen.

De medewerkster werd meteen door de nodige diensten opgevangen en de politie werd erbij gehaald om pv op te stellen tegen de gedetineerde. Hij werd daarna overgebracht naar de strafcel.

Procedure aanpassen

“Dat gedetineerden naar gevangenispersoneel spuwen, is jammer genoeg niet nieuw”, zegt Robby De Kaey, stafmedewerker bij vakbond ACOD Justitie. “In deze tijden krijgt het echter wel een andere dimensie. Daarom hebben wij gevraagd om de procedure voor het overbrengen van gedetineerden tijdelijk aan te passen, door bijvoorbeeld mondmaskers voor de gedetineerden te voorzien zodat zij niet kunnen spuwen. We stellen wel vast dat de algemene directie de huidige situatie rond het coronavirus ernstig neemt en luistert naar onze opmerkingen.”

“We doen er inderdaad alles aan om de situatie voor iedereen zo veilig mogelijk te houden”, zegt Kathleen Van De Vijver. “Welke concrete maatregelen genomen zullen worden voor het overbrengen van gedetineerden, kan ik nog niet zeggen.”

Wasbare maskers

In de Belgische gevangenissen zijn op dit moment vier gedetineerden positief getest op Covid-19: drie in Turnhout en één in Vorst. De drie gevangenen in Turnhout verblijven op de ziekenboeg in Brugge, die uit Vorst in een ziekenhuis. Daarnaast zijn nog eens zo’n zestig gedetineerden preventief in quarantaine geplaatst in afwachting van verdere testen. Een aantal cipiers is ook in ziekteverlof wegens symptomen van Covid-19.

In enkele gevangenissen werden wasbare mondmaskers gemaakt die werden verdeeld onder de inrichtingen die ze nodig hebben. “Die maskers worden aan het einde van de shift verzameld en gewassen. Ze dienen vooral om te voorkomen dat cipiers het virus van buitenaf zouden binnenbrengen in de gevangenissen”, aldus Robby De Kaey.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio