Proximus start met 5G ‘light’ in vier Antwerpse gebieden, maar is het al tijd om over te stappen?

In deze paarse gebieden in de provincie zal sneller mobiel internet aangeboden worden. Foto: Proximus

Proximus start met 5G ‘light’ in vier Antwerpse gebieden, maar is het al tijd om over te stappen?

Print

Op de échte 5G – die ons tot 200 keer sneller mobiel internet belooft – is het nog even wachten, maar Proximus start op 1 april (en dat is geen aprilgrap!) met een ‘light’-versie die toch al 30 procent sneller zou zijn. Al heb je er wel een nieuw abonnement én een nieuw toestel voor nodig.

Vanaf woensdag biedt Proximus in 30 gemeenten verspreid over het hele land (in de provincie Antwerpen in de Antwerpse haven, Mechelen, Geel en het gebied tussen Lier en Heist ) sneller mobiel internet aan. Sneller dan de huidige 4G, maar nog niet zo snel als de toekomstige 5G. Een ‘5G light’ dus, zo u wil.

Toch wel dure grap

Om de nieuwe dienst te kunnen gebruiken, heb je niet alleen een nieuw abonnement nodig, je moet ook een nieuwe smartphone kopen. Dat kan vanaf woensdag op de webshop van Proximus. “Maar veel keuze zal je niet hebben, want er is nog maar één toestel beschikbaar”, zegt digitaal expert Luc Bleyaert. Die Oppo Find X2 Pro zou bovendien 1.199 euro kosten.

“Voeg daar nog een maandabonnement van 49,99 euro per maand aan toe, en het wordt toch een dure grap. Ook al omdat het aantal gemeenten waar je met 5G ‘light’ zal kunnen surfen, beperkt is”, zegt de telecomspecialist. Opmerkelijk: het nieuwe netwerk is niet beschikbaar in het centrum van Brussel, Antwerpen of Gent. Al heeft Proximus wel een deal met Brussels Airport om het systeem daar uit te rollen en zou ook een deeltje van de Antwerpse haven als testcase gekozen zijn.

Wachten op de veiling

Om al die redenen vindt Luc Bleyaert het nog te vroeg om nu al de stap te zetten. “Ik zal dat in elk geval nog niet doen en wacht minstens tot het einde van het jaar”, zegt de digitaal expert. “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit veeleer een marketingstunt is. Dat topman Guillaume Boutin niet wou vertellen op hoeveel gebruikers Proximus mikt, versterkt die indruk alleen maar.”

Intussen blijft het wachten op de échte 5G-technologie, die ons tot 200 keer sneller mobiel internet belooft en al jaren wordt aangekondigd. “Maar de 5G-licenties moeten nog geveild worden. Het was de bedoeling om dat dossier na de verkiezingen van onder het stof te halen, maar de moeilijke formatie en het coronavirus hebben alles op de lange baan geschoven”, zegt Bleyaert. En intussen staat de technologie niet stil.

Proximus start met 5G ‘light’ in vier Antwerpse gebieden, maar is het al tijd om over te stappen?
Proximus-CEO Guillaume Boutin kondigde dinsdagochtend de lancering van 5G ‘light’ aan in 30 Belgische gemeenten. Foto: BELGA
Nu in het nieuws