PVDA-arts Dirk Van Duppen (63) overleden

Foto: PDR

PVDA-arts Dirk Van Duppen (63) overleden

Print
/ Antwerpen -

Dirk Van Duppen, dokter bij Geneeskunde voor het Volk en Antwerps PVDA-kopstuk, is maandagavond overleden. Dat bevestigt PVDA. Hij leed al een tijd aan pancreaskanker, met uitzaaiingen in de lever.

“Na een leven vol engagement, inzet voor anderen en verzet tegen onrecht gaf hij zijn vertrouwen in de solidariteit en in de toekomst voorgoed aan ons door”, luidt het bij PVDA. Er zal een online rouwregister worden opgestart.

(Lees verder onder de video)

In februari werd het laatste boek van Van Duppen voorgesteld in de Antwerpse zaal De Roma

“Als de tijd ons niet inhaalt, dan hebben we afgesproken dat ik menswaardig ga. Daarom ben ik ook zo blij met die euthanasiewet”, zei Van Duppen in januari nog aan de VRT. “Vorige week haalde de oncoloog een luchtkwaliteitskaart van Antwerpen boven. De kans dat ik zelf slachtoffer ben geworden van datgene waartegen ik streed, is zeker aanwezig”, vertelde hij vorig jaar in Gazet van Antwerpen.

LEES OOK: PVDA-kopstuk Dirk Van Duppen: “Het doet deugd om te zien dat ik mijn steentje heb bijgedragen”

Lange Wapper

Dirk Van Duppen startte in de jaren tachtig een groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk in Deurne. Bij die organisatie, opgestart door Michel Leyers en Kris Merckx, kan iedereen terecht voor gratis gezondheidszorg. De artsen vragen hun patiënten enkel het bedrag dat wordt terugbetaald door het ziekenfonds.

Van Duppen was jarenlang voorvechter van het Nieuw-Zeelandse kiwi-model voor geneesmiddelen. Daarbij schrijft de overheid aanbestedingen uit voor medicijnen. Enkel dat van de goedkoopste aanbieder wordt terugbetaald. In afscheidsinterviews eerder dit jaar noemde Van Duppen de resultaten van zijn strijd tegen ‘big pharma’ zijn grootste realisatie.

De huisarts was ook actief bij PVDA. Hij zetelde voor de partij in de districtsraad van Deurne, in de Antwerpse gemeenteraad en in de OCMW-raad. Hij streed in Antwerpen onder meer tegen de Lange Wapper, de brug die uiteindelijk na een referendum werd afgevoerd en intussen is vervangen door de Oosterweelverbinding.

Van Duppen schreef nog een laatste boek: ‘Zo verliep de tijd die me toegemeten was’, waarin hij zijn leven overschouwt. Eerder schreef hij onder meer ‘Dagboek uit Beiroet’ (1986), ‘Waarom geneesmiddelen zo duur zijn’ (2004) en ‘De supersamenwerker’ (2016).

In februari werd het laatste boek van de huisarts voorgesteld in de Antwerpse zaal De Roma. Het werd een afscheidsviering waarvoor de 1.350 tickets in enkele dagen tijd waren uitverkocht.

De uitvaart vindt in intieme kring plaats.

Nu in het nieuws