Virologen aangeslagen door dood van 12-jarig meisje: “Dit is iets wat ons helemaal overhoop haalt”

Een meisje van 12 jaar uit Gent is maandag overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat blijkt dinsdag uit de dagelijkse update van de federale overheidsdienst Volksgezondheid en het Crisiscentrum. Interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht beklemtoont dat dit weliswaar uitzonderlijk is.

blg

Viroloog Emmanuel André was zichtbaar aangeslagen op de dagelijkse persconferentie. “We betreuren het overlijden van een meisje van 12 jaar. Dit is iets wat ons helemaal overhoop haalt.”

De toestand van het meisje ging er plots op achteruit na drie dagen koorts. “We willen onze diepe steun betuigen”, zei Steven Van Gucht. “Dit is iets dat ons heel erg raakt, als ouder en als mens. We willen onze diepe steun betuigen aan de ouders, aan de familie en aan de vrienden.”

Het overlijden van het meisje wijst er volgens de viroloog op dat het virus mensen van alle leeftijden kan treffen. “Dit is zeer uitzonderlijk”, aldus nog Van Gucht. “Waarom het soms misloopt, weten we niet. Dit moet geval per geval onderzocht worden.”

705 doden

De afgelopen 24 uur zijn er 98 mensen in België overleden aan het nieuwe coronavirus. Daarnaast waren er ook nog eens 94 sterfgevallen die met terugwerkende kracht zijn. Dat brengt het totale aantal op 705 doden. Van hen is 93 procent ouder dan 65 jaar.

De afgelopen 24 uur zijn er ook 485 mensen opgenomen in de ziekenhuizen. “Dat is een lichte daling ten opzichte van de vorige dagen”, aldus interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. De afgelopen 24 uur hebben ook 168 mensen het ziekenhuis kunnen verlaten. Dat brengt het totaal aantal patiënten op dit ogenblik op 4.920 mensen.

Van de patiënten liggen er 1.021 op intensieve zorgen, een stijging van 94 patiënten tegenover maandag. “Dit betekent dat ongeveer 50 procent van onze huidige capaciteit is ingenomen op de intensieve zorgen”, aldus nog Van Gucht. 786 patiënten worden beademd. Dat is een stijging van 90 patiënten.

“De laatste 24 uur werden jammer genoeg bijkomend 98 sterfgevallen gerapporteerd. Daar komen nog eens 94 sterfvallen bij die met terugwerkende kracht zijn gerapporteerd”, aldus nog Van Gucht. “Het gaat om sterfgevallen die hebben plaatsgevonden tussen 11 maart en eergisteren (zondag, nvdr.).” Het gaat om mensen van boven de 65 jaar, voornamelijk uit woonzorgcentra.

De afgelopen 24 uur is bij 876 mensen de infectie vastgesteld, wat het totale aantal bevestigde besmettingen op 12.775 brengt. Zoals bekend is dat een onderschatting, omdat lang niet iedereen getest wordt.

Bekijk hier de volledige persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum op 31 maart: