© EdA

Proximus start met 5G ‘light’, enkel deel van de haven gedekt in Antwerpen

Proximus start woensdag als eerste operator in België in 30 gemeenten met het mobiele netwerk 5G, al zal het maar een “light” versie daarvan zijn op de bestaande infrastructuur. Brussel valt uit de boot. De telecomoperator versnelt ook de uitrol van zijn vaste glasvezelnetwerk.

blg

De nieuwe topman van Proximus, Guillaume Boutin, stelt zijn strategie voor de komende jaren voor. Hij liet eerder al verstaan dat hij van Proximus de leider wil maken in technologie en digitaal.

Proximus komt meteen met 5G, al gaat het om een beperkte versie van die nieuwe technologie. Er is immers nog geen spectrum geveild, er zijn nog geen nieuwe stralingsnormen en Proximus heeft ook geen nieuwe antennes geïnstalleerd. Met de bestaande infrastructuur kan het bedrijf naar eigen zeggen 5G met snelheden tot 30 procent boven die van 4,5G aanbieden. “Maar dat zal blijven evolueren. Dit vervangt niet de nood aan een spectrumuitrol”, luidt het.

Geen Brussel

Opvallend is dat Brussel ontbreekt in de lijst van 30 gemeenten waar 5G wordt uitgerold. “Daar is het niet mogelijk met de stralingsnormen”, zegt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke. Brussel hanteert al langer lagere normen dan de andere gewesten. Ook Gent ontbreekt, en in Antwerpen is enkel een deel van de haven gedekt. Onder meer delen van Kortrijk, Brugge, Mechelen, Zaventem, Oostende, Knokke-Heist, Leuven en Hasselt hebben wel dekking.

Ook het miljardenproject rond glasvezel (fiber), het supersnelle vaste netwerk, wordt versneld. Proximus wil boven het oorspronkelijke plan uit 2016 nog 800.000 extra woningen aansluiten tegen 2025, en zelfs een miljoen tegen 2026. Het bedrijf gaat ook op zoek naar partners die bereid zijn om samen te werken of mee te investeren. Tegen 2025 wil Proximus 2,4 miljoen woningen op glasvezel aansluiten.

Boutin heeft ook een plan om die versnelling te betalen. Niet-strategische investeringen worden beperkt, om meer geld te pompen in het netwerk van de toekomst. Proximus wil ook activa, zoals onroerend goed, verkopen en hoopt daar 700 miljoen euro uit te puren. Zijn schulden zal het bedrijf laten oplopen tot 600 miljoen euro.

Wat betekenen de nieuwe mogelijkheden voor de klanten? Wie op het 5G-netwerk wil surfen, kan daarvoor een “Mobilus 5G Unlimited” bundel nemen voor 49,99 euro per maand. Uiteraard is ook een 5G-smartphone nodig. Veel keuze is er op dat vlak nog niet. Proximus promoot zelf een toestel van het Chinese merk Oppo.

Op het fibernetwerk lanceert Proximus een optie van 15 euro per maand, bovenop de abonnementskost, om aan een snelheid tot 1 Gbps te surfen. Daarmee beent de operator zijn belangrijkste concurrent Telenet bij, dat al langer zo’n optie aanbiedt. Ook bij Telenet kost die snelheidsboost 15 euro per maand extra.