Antwerpse ZNA-ziekenhuizen nemen Limburgse coronapatiënten op

ZNA-voorzitter Fons Duchateau. Foto: Walter Saenen

Antwerpse ZNA-ziekenhuizen nemen Limburgse coronapatiënten op

Print
Antwerpen -

Het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) neemt coronapatiënten over van de Limburgse ziekenhuizen Sint-Trudo in Sint-Truiden en Sint-Franciscus in Heusen-Zolder. Het gaat in eerste instantie om acht patiënten.

De provincie Limburg wordt geconfronteerd met een hoge besmettingsgraad. Vooral in het zuiden van de provincie is er een hardnekkige broeihaard. Het gevolg is dat de plaatselijke ziekenhuizen aan het maximum van de capaciteit zitten. Daarom neemt ZNA acht patiënten over. De eerste vier kwamen maandag naar Antwerpen en nog eens vier volgen dinsdag. Het gaat om mensen die intensieve zorgen nodig hebben.

“Deze ziekenhuizen zijn niet opgewassen tegen de hoge besmettingsgraad”, zegt Fons Duchateau (N-VA), Antwerps schepen en ZNA-voorzitter. “Als groot ziekenhuisnetwerk nemen we onze verantwoordelijkheid. In een pandemie, zoals we vandaag meemaken, moeten we solidair zijn. Iedereen verdient kwaliteitsvolle zorg, los van de regio waar de betrokkene woont.”

Antwerpse ZNA-ziekenhuizen nemen Limburgse coronapatiënten op

In de ziekenhuizen van ZNA is momenteel nog voldoende capaciteit. Er zijn 345 bedden gereserveerd voor coronapatiënten, waarvan momenteel een honderdtal ingenomen is. Op intensieve zorgen zijn er 114 bedden voor deze patiënten en is er een dertigtal ingenomen. In beide gevallen kan de capaciteit nog worden uitgebreid. In Antwerpen worden dagelijks gemiddeld vijftien mensen opgenomen in het ziekenhuis en een vijftal op intensieve zorgen.

“Antwerpen loopt in de evolutie naar opnames wat achter op Vlaanderen. We houden de capaciteit aan bedden nauwlettend in het oog. We gaan ook niet ongebreideld mensen van andere ziekenhuizen overnemen”, zegt Duchateau.

LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? De coronapatiënten in België: hun leeftijd en de evolutie Welke maatregelen zijn er in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.