© Photo News

CD&V-voorzitter Joachim Coens: “Ik zie ook voordelen aan deze crisis”

“We moeten deze crisis aangrijpen om onze samenleving beter te maken”, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens in een interview met De Zondag. Tevens werkt Coens aan een manifest met “tien lessen voor de toekomst”.

adm

“Wat leren we uit deze crisis? Dat mensen belangrijker zijn dan spullen, dat we mogen onthaasten, dat de welzijn en natuur moeten valoriseren.” In een interview met De Zondag blikt CD&V-voorzitter Coens vooruit naar tijden na corona. Tegen Pasen wil hij een manifest klaar hebben met lessen voor de toekomst die we moeten trekken uit deze crisis. “Dit is een zware tijd voor mensen die ziek zijn, voor mensen die zorg dragen, voor de economie in haar geheel. Dat is zeker zo. Maar ik zie ook voordelen en ik wil die graag eens benadrukken.” Zo blijkt dat thuiswerken in vele sectoren mogelijk is en dat digitaal vergaderen, werkt. “Dat is ook een voordeel van corona. Je bespaart veel tijd, want je doet minder verplaatsingen.”

Essentie van het leven

Nog volgens Coens worden we nu met z’n allen verplicht om de essentie van het leven opnieuw onder ogen te zien. “Bovenal dat gezondheid het belangrijkste goed is”, zegt hij. Ook de verbondenheid die we nu onder de mensen zien, de vernieuwde appreciatie voor mensen in de zorg en appreciatie voor de natuur, behoren tot die essentie. “We waren daar het belang van vergeten.”

Ook blikt hij vooruit naar hoe we alle maatregelen financieel gaan dragen. “We gaan allemaal naar draagkracht moeten bijdragen: dat is duidelijk. Dat betekent dus rechtvaardige fiscaliteit.” Concreet: “We gaan inderdaad moeten kijken naar wie het vermogen heeft om bij te dragen aan de relance. Sommige grote internationale spelers betalen nog altijd amper belastingen. Dat kan niet.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio