Mechelse vrijwilligers zijn supersolidair, stad zoekt hulpbehoevenden

Ben of ken je iemand die hulp nodig heeft? Verwijs hem of haar dan zeker door naar het online platform. Foto: Stad Mechelen

Mechelse vrijwilligers zijn supersolidair, stad zoekt hulpbehoevenden

Print
Mechelen -

Het vrijwilligersplatform dat de stad Mechelen bij het begin van de coronacrisis lanceerde, wordt overspoeld door mensen die willen helpen. Het aanbod aan vrijwilligers overstijgt zelfs de vraag. Daarom roept de stad hulpbehoevenden op om zich zeker te melden wanneer ze met iets kunnen geholpen worden.

Om de verschillende spontane acties en initiatieven van mensen die wilden helpen tijdens de coronacrisis te bundelen, lanceerde de stad een vrijwilligersplatform. Medewerkers van de stad matchen er vrijwilligers en hulpzoekers aan elkaar zodat vraag en aanbod elkaar op een erg laagdrempelige manier kunnen vinden.

640 vrijwilligers voor 1.100 taken

Vorige week maandag hadden al 200 vrijwilligers zich aangemeld om onder andere boodschappen te doen, de hond uit te laten of te helpen in de zorgsector. Nu staat het aantal al op meer dan 640 vrijwilligers voor ruim 1.100 taken. De Mechelaars blijken zo solidair dat de stad daarom geen oproep lanceert naar vrijwilligers, maar net naar mensen die hulpbehoevend zijn.

“Want we zijn ervan overtuigd dat nog niet alle hulpvragen ons bereiken”, zegt schepen van Sociale Cohesie Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “Nochtans hebben we honderden vrijwilligers die staan te popelen om te helpen. Ben of ken je iemand die hulp nodig heeft? Verwijs hem of haar dan zeker door naar het online platform op onze website of bel tijdens de kantooruren naar 0800 20 800. Onze eerstelijnswerkers op het terrein sporen hulpvragen ook actief op.”

Sociale cohesie

Op het vrijwilligersplatform kunnen sinds vrijdag ook talenten en vaardigheden gedeeld worden. “Denk bijvoorbeeld aan een professionele naaister die nu niets te doen heeft en haar buurvrouw leert naaien, uiteraard op een veilige manier”, klinkt het. “Het is een interessante manier om de sociale cohesie in de buurt, ondanks de crisis, toch te versterken.”

https://www.impactdays.co/mechelenmeldjeaan/

LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? De coronapatiënten in België: hun leeftijd en de evolutie Welke maatregelen zijn er in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.