© Photo News

Door andere dagindeling grijpen we naar de fles

We mogen niet meer op café of op restaurant, en dus aperitieven we thuis. Met de vrienden via de computer, maar ook alleen.

“Door de quarantaine hebben we last van acute stress. De dagindeling is anders, de kinderen zijn thuis en we werken ook van thuis uit. En dan wordt er naar de fles gegrepen om van die stress af te geraken”, zegt professor verslavingspsychologie Geert Dom. “Anderen gaan dan weer wat meer beginnen te drinken omdat er door de quarantaine een leegte is ontstaan, ze zijn tijdelijk werkloos of wonen alleen en al hun sociale contacten zijn weggevallen.”

Volgens professor Dom is deze quarantaine een risicoperiode en moeten we ook nu onze alcoholconsumptie in het oog houden. Ook na deze periode blijft het ­belangrijk om zich te houden aan maximaal tien eenheden alcohol per week en moeten er dagen zonder alcohol worden ingelast om een routine te vermijden.

“Deze quarantaine zal een invloed hebben op onze economie. En uit onderzoek blijkt dat als het slecht gaat met de economie, we gemakkelijker beginnen te drinken. Kijk maar naar crisissen uit het verleden. En dus wordt het ook opletten als deze epidemie voorbij is.”