© EPA-EFE

Atleten die gekwalificeerd waren voor Olympische Spelen in 2020 zijn dat ook in 2021

De atleten die zich plaatsten voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio zullen ook volgend jaar automatisch gekwalificeerd zijn voor de Spelen van 2021. Dat raakte donderdag bekend na de videoconferentie tussen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de 33 internationale federaties. Dinsdag besloten het IOC en de Japanse overheid de Spelen van komende zomer, die voorzien waren van 24 juli tot 9 augustus, omwille van het coronavirus uit te stellen tot ten laatste de zomer van 2021. Een precieze datum is er nog niet.

Zo’n 57 procent van de zowat 11.000 deelnemers aan de Spelen van dit jaar hadden hun kwalificatie al op zak en behouden die ook. Daar werd links en rechts aan getwijfeld. Atleten zouden behoud van vorm moeten kunnen aantonen, maar het IOC veegde dat voorbehoud van tafel.

“De bestaande quota blijven behouden”, liet Bach optekenen aan de verzamelde vertegenwoordigers van federaties. Een bron binnen de gesprekken liet aan AFP weten dat de datumkeuze voor de Spelen in 2021 het grootste twistpunt was. Bach meldde dat hierover in de komende weken een beslissing zal worden genomen. Ook de kwalificatietoernooien in de verschillende sporten moeten opnieuw ingepland worden.

Verder uitten ook diverse federaties hun bezorgdheden over hun huidige financiële toestand. Normaal gezien verdeelt het IOC een deel van de winst van de Spelen onder de federaties.

Meer sportnieuws