Bewoners serviceflats moeten in heel Vlaanderen binnenblijven

Vijf bewoners van de serviceflats De Fontein in Borgerhout overleden nadat ze corona opliepen. Foto: Dirk Kerstens

Bewoners serviceflats moeten in heel Vlaanderen binnenblijven

Print
Borgerhout -

Bewoners van een serviceflat die van een gemeenschappelijke ingang gebruikmaken, moeten vanaf nu dezelfde strenge regels volgen als rusthuisbewoners: ze mogen hun woning niet meer verlaten. De maatregel werd eerder al genomen in Antwerpen na het overlijden van vijf bewoners in eenzelfde serviceflatcomplex in Borgerhout. Nu geldt de regel voor heel Vlaanderen.

Net zoals de bewoners van een woonzorgcentrum, mogen bewoners die in een serviceflat wonen met een gemeenschappelijke ingang niet meer naar buiten. Bijgevolg mogen ze niet meer naar de winkel en ze mogen ook geen bezoek meer ontvangen. “Voor bewoners van serviceflats met een eigen ingang gelden dezelfde regels als voor de rest van de bevolking: geen samenkomsten, geen intergenerationele mengeling en alleen naar buiten voor essentiële verplaatsingen”, licht gouverneur van Antwerpen Cathy Berx toe.

“De reden van deze beslissing is eenvoudig: het virus mag zich niet verder verspreiden. Bovendien gaat het hier om mensen die kwetsbaar zijn en als ze ziek worden, zwaar ziek worden. We willen onze gezondheidszorg niet dermate zwaar belasten dat we naar een grote piek van patiënten gaan in onze ziekenhuizen.”

Boodschappendienst

Dus moeten bewoners van zulke serviceflats de opgelegde richtlijnen consistent naleven. “Voor hun boodschappen zullen ze beroep kunnen doen op een boodschappendienst. Ze geven hun bestelling door en krijgen hun boodschappen thuis geleverd.”

De bewoners mogen wel nog gebruikmaken van hun tuin of van de gemeenschappelijke tuin. “Zij het met de in acht name van social distancing”, zegt Berx nog. “Bewoners zonder tuin mogen een klein stukje van de straat benutten. Een luchtje scheppen is niet verboden.”

LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Wat als je ziek bent? Wat betekent de 'lockdown light' in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.