Ongeveer 1 op 2.000 mensen in provincie Antwerpen besmet met coronavirus

In de provincie Antwerpen is ongeveer 1 op de 2.000 mensen met zekerheid besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor Volksgezondheid. In werkelijkheid ligt dat cijfer nog hoger. De zwaarst getroffen provincie van het land is Limburg, waar ongeveer 1 op de 1.000 mensen besmet is.

dvd

In Antwerpen zijn er vandaag 834 bevestigde gevallen van Covid-19. Dat zijn er 203 meer dan woensdag. In absolute aantallen is Antwerpen de provincie met het tweede meeste aantal besmettingen, na Limburg. Daar zijn 864 gevallen geteld. In verhouding tot de bevolking valt de situatie in Antwerpen echter beter mee dan in Limburg: verhoudingsgewijs zijn daar bijna twee keer zoveel mensen besmet. In werkelijkheid liggen de cijfers nog hoger, omdat mensen met lichte symptomen al een tijdje niet meer getest worden op het virus.

© Sciensano

Voor het eerst gaf Sciensiano ook een kaart mee met het aantal besmettingen per gemeente. Absolute cijfers per gemeente zijn echter niet beschikbaar. Uit de kaart (hoe donkerder groen, hoe meer besmettingen) blijkt dat de Limburgse gemeente Alken het zwaarst getroffen is door het coronavirus, met 3 op 1.000 inwoners die besmet zijn. Ook enkele gemeenten in het zuiden van Henegouwen zijn zwaarder dan gemiddeld getroffen. In de provincie Antwerpen zijn de verschillen per gemeente minder groot.

© Sciensano

In heel het land werden de voorbije 24 uur 1.298 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd, waarvan 857 (66%) in Vlaanderen, 256 (20%) in Wallonië, en 164 (13%) in Brussel. De gegevens over locatie waren niet beschikbaar voor 21 gevallen (2%).

“Vanaf het begin van maart is het aantal dagelijks uitgevoerde testen door de laboratoria (het nationaal referentiecentrum en de andere klinische laboratoria die de test uitvoeren, red.) gestegen”, klinkt het bij Sciensano. “Op verschillende dagen werden meer dan 2.000 testen per dag uitgevoerd. Het percentage positieve testen toont een stijgende trend, met de laatste dagen een percentage rond de 30%. De stijgende trend kan worden verklaard door de combinatie van een verhoogde circulatie van het virus, samen met een meer striktere definitie van een verdacht geval, en het hanteren van triagesystemen bij de laboratoria, waarbij de meest urgente stalen het eerst worden getest.”

© Sciensano

Tot nu toe werden in totaal 6.235 bevestigde gevallen gemeld; 3.880 gevallen (62%) in Vlaanderen, 1.490 (24%) gevallen in Wallonië en 709 (11%) gevallen in Brussel. Gegevens over de woonplaats waren niet beschikbaar voor 156 gevallen (3%). Er werden de voorbije 24 uur 42 nieuwe overlijdens vastgesteld, wat het totaal op 220 brengt.

LEES OOK:

Nog weken in lockdown, en wat dan?

Coronacrisis in cijfers: waterverbruik daalt, huisvuil stijgt, internetverbruik gaat door het dak

Vragenlijst vertelt of u kans hebt op corona: Antwerpse start-up werkt samen met huisartsen

Van “voorzichtig positief” naar “opnieuw sterke stijging”: hoe het coronavirus nog lang niet onder controle is in ons land

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS