Leuk om te lezen: deze zes e-boeken haal je meteen naar je scherm

Nu je eindelijk tijd hebt om te lezen, zijn alle boekhandels en bibliotheken dicht. Maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om met je neus in de boeken te duiken. Wij lijsten een aantal e-books binnen verschillende genres op die meer dan de moeite waard zijn.

VVA

Een leven in de zon. Droomt niet iedereen daar stiekem een beetje van? Vooral als het Belgische weer ons nogmaals overlaadt met een grijs wolkendek en miezerige regenbuien die dagenlang aanhouden. Bij Sophie Siersack bleef het niet bij dromen. Zij verruilde drie jaar geleden België voor Portugal. Ze kocht er samen met haar man een verlaten wijnboerderij, die helemaal opgeknapt moest worden aan de hand van de meest duurzame, ecologische technieken, ze leerde er een moestuin aan te leggen in de barre, Portugese grond … alles om een zelfvoorzienend leven mogelijk te maken. Haar columns, die her en der in verschillende Vlaamse tijdschriften verschenen, gunden ons eerder al een inkijkje in haar eigenzinnige leven, maar nu staat haar hele verhaal met alle ups en downs neergeschreven in ‘Weg van Portugal’. Ideaal om bij weg te dromen over een leven in zonniger oorden.

Weg van Portugal, Sophie Siersack, uitgeverij Lannoo (16, 99 euro)

‘Dertigers’ was het afgelopen jaar één van de grootste succesverhalen van Eén. De fictiereeks vertelt het verhaal van een hechte vriendengroep van zes dertigers, die elkaar al kennen sinds hun studententijd. Het leven van Pieter, Nora, Tinne, Bart, Alex en Saartje passeert er ongecensureerd de revue, inclusief alle mogelijke professionele en relationele problemen, waarmee je als dertiger geconfronteerd kan worden. Na de televisiereeks volgt nu ook een zesdelige boekenreeks. De boeken keren stuk voor stuk terug in de tijd, vijftien jaar voor de televisiereeks van start gaat. In ‘Het verhaal van Pieter’ zwaait Pieter, samen met zijn tweelingbroer Robin, af aan de middelbare school en begint hun studentenleven op kot, waar ze de andere hoofdrolspelers uit de reeks leren kennen. Voorlopig zijn er twee verhalen beschikbaar, dat van Pieter en dat van Nora. Een absolute, vlot leesbare aanrader voor in bad, in bed of heerlijk in de zon.

Dertigers. Het verhaal van Pieter, uitgeverij Houtekiet (14,99 euro)

Ish Ait hamout staat in het Vlaamse, collectieve geheugen gegrift als choreograaf en jurylid van de ‘So You Think You Can Dance’, maar ook als auteur heeft hij ondertussen zijn strepen verdiend. Hoewel zijn novelle ‘Als je iemand verliest die je niet kan verliezen’ al van 2016 dateert, staat hij nu opnieuw volop in de kijker, omdat Ish momenteel tien dagen lang een hoofdstuk ervan op zijn Instagram Stories post. Zijn eerste Instanovelle als het ware ... Daarmee hoopt hij jongeren te inspireren om samen te lezen en om er ook later mee aan de slag te gaan. De verhaallijn? Chirurge Sheila Lieman werkt in een klein ziekenhuis in een onbekend stadje, nadat ze haar echtgenoot en haar functie als topchirurg in één van de beste ziekenhuizen van het land is kwijtgespeeld. Een man, die is aangevallen en toegetakeld met verschillende messteken belandt op haar operatietafel. Dit brengt haar aan het wankelen. Kan ze hem redden? Lezen? Absoluut! Zeker als je van spanning houdt. Je wordt vanaf de eerste letter helemaal meegezogen in het verhaal.

‘Als je iemand verliest die je niet kan verliezen’, Ish Ait hamout, Standaard Uitgeverij (9,99 euro)

Søren Sveistrup, Lars Kepler, Stieg Larsson, Henning Mankell, Samuel Bjørk … Scandinavische thrillerschrijvers zijn al enkele jaren razend populair en behoren tot de absolute crème de la crème binnen het literaire genre. Ook Stina Jackson mag nu gerust aan dit prominente rijtje toegevoegd worden. Met haar debuutroman ‘De zilverweg’ won ze gelijk de Zweedse Book of the Year Award, een prestigieuze Scandinavische prijs voor de beste thriller van eigen bodem. In het duistere verhaal zoekt de wanhopige vader Lelle drie jaar lang onvermoeibaar naar zijn dochter Lina, die verdwenen is toen ze stond te wachten bij een bushalte in de bosrijke omgeving rond de desolate Zilverweg. Haar vinden doet hij echter niet. Dat er iets niet klopt in de donkere bossen rond deze illustere weg, en er veel meer aan de hand blijkt dan één toevallige, zorgwekkende verdwijning, wordt helemaal duidelijk als er opnieuw een meisje verdwijnt.

‘De zilverweg’, Stina Jackson, uitgeverij De Geus (11,99 euro)

Kon je maar niet genoeg krijgen van de zevendelige boekenreeks ‘De zeven zussen’? Dan valt de trilogie ‘Het weesmeisje’ van Anne Jacobs, een van de meest succesvolle Duitse auteurs van dit moment, ongetwijfeld ook bij je in de smaak. Het verhaal van deze familieroman speelt zich af in Duitsland, 1913. Het jonge weesmeisje Marie komt als keukenmeid in het imposante landhuis van de steenrijke familie Melzer terecht. De oudste zoon van het gezin, tevens ook de erfgenaam van het familiefortuin, en het meisje ontwikkelen romantische gevoelens voor elkaar, wat niet bepaald op veel goedkeuring kan rekenen. Daarenboven wordt ook al snel duidelijk dat Marie niet toevallig in dit huishouden werd tewerkgesteld, maar dat er een reden voor was. Ook geschikt voor fans van Downton Abbey, hier in een Duits keurslijf gegoten, met daarbovenop nog een duister familiegeheim.

‘Het weesmeisje’, Anne Jacobs, Xander Uitgevers (9,99 euro)

Een literaire grootmeester aan je digitale leeslijst toevoegen, kan als je kiest voor ‘Bloembad van zee’ van Isabel Allende. Deze Chileense schrijfster slaagt er keer op keer in om beklijvende romans te schrijven, die je dagenlang blijven achtervolgen. Teleurstellen doet ze echt nooit. Dat is ook het geval met haar recentste literaire meesterwerk. In ‘Bloembad aan zee’ wordt de jonge arts Víctor Dalmau aan het eind van de Spaanse burgeroorlog samen met zijn vriendin gedwongen om Barcelona te verlaten en te vluchten naar Frankrijk. In Chili, niet toevallig het thuisland van de schrijfster, worden ze ontvangen als helden. Ze bouwen er een nieuw leven op, tot in 1973 ook daar het onvoorstelbare gebeurt: er breekt een dictatuur uit als Augusto Pinochet aan de macht komt en weer moeten Víctor en Roser halsoverkop hun huis verlaten.

‘Bloembad van zee’, Isabel Allende, uitgeverij Wereldbibliotheek (14,99 euro)

NIET TE MISSEN