Themabeeld. © Frederik Beyens

Man spuwt naar politie en wordt aangehouden: “Ontoelaatbaar tijdens coronacrisis”

Een 43-jarige man heeft woensdag bewust gespuwd naar de Antwerpse politie. Tijdens zijn arrestatie werd de man ook fysiek agressief. De onderzoeksrechter heeft de man vandaag aangehouden. Het Antwerpse parket noemt zijn gedrag in tijden van het coronavirus ontoelaatbaar.

jtp, sare

Een patrouille van de Antwerpse politie merkte de 43-jarige man woensdag op aan een tramhalte aan de Herentalsebaan in Deurne. Op het moment dat hij ter hoogte van de politie kwam, beeldde hij met zijn handen een pistool uit en deed hij alsof hij naar de politie schoot, terwijl hij ‘pang, pang, pang’ riep.

De politie sprak de man aan op zijn gedrag en wilde zijn identiteit controleren. Daarop gedroeg hij zich meteen erg weerspannig, in eerst instantie verbaal. Hij sprak ook verschillende keren over het coronavirus en over geldende voorzorgsmaatregelen. Hij weigerde om zijn identiteit te geven en werd fysiek agressief. De politie kon de veertiger met veel moeite in de boeien slaan en in de combi zetten. Hij bleef agressief, stampte en spuwde ook bewust tweemaal naar de inspecteurs.

“Dat gedrag is ontoelaatbaar”, aldus parketwoordvoerder Kristof Aerts. “Het Antwerpse parket besliste om de man voor te leiden wegens opzettelijke slagen aan agent, bedreigingen, ongewapende weerspannigheid en smaad. De onderzoeksrechter heeft in de loop van de voormiddag beslist om de man aan te houden.”

Donderdagochtend werd in Antwerpen ook een 26-jarige Somaliër opgepakt omdat hij naar andere reizigers had gespuwd op een bus van De Lijn. “Omdat de dronken man tijdens de rit zou gespuwd hebben naar andere reizigers had de chauffeur controleurs ter plaatse gevraagd”, zegt Aerts. Aan halte De Merode aan het kruispunt Mechelsesteenweg en Belgiëlei stopte de bus. “Ook tegenover de aangekomen controleurs reageerde de man agressief, hij dreigde ook naar hen te spuwen.” De man werd ondertussen voorgeleid bij de onderzoeksrechter. “Hij werd aangehouden op verdenking van vals bericht met een aanslag en het verspreiden van giftige stoffen”, aldus het parket.

Hoesten naar politie

De Antwerpse politie werd dinsdag in Wilrijk ook geconfronteerd met een 26-jarige man die ostentatief en tot tweemaal toe in het gezicht van twee inspecteurs hoestte. “De politie was opgeroepen wegens overlast in de Fort VI-straat in Wilrijk. Enkele mensen waren er samengekomen ondanks de geldende maatregelen”, vertelt Aerts.

De personen toonden hun onvrede tegenover de politie, maar vooral de ene man toonde zich bijzonder agressief. “Hij wilde geen afstand bewaren zoals de coronamaatregelen aangeven. Na bedreigingen aan het adres van de inspecteurs naderde hij zeer dicht en hoestte tweemaal in het gezicht van de inspecteurs. De man werd gearresteerd. Hij zal door het parket gedagvaard worden”, legt Aerts uit.

“Het parket Antwerpen treedt streng op tegen mensen die tijdens deze coronacrisis bewust hoesten, niezen op spuwen naar politiemensen en andere burgers. Dat gedrag is bijzonder asociaal en maatschappelijk totaal onaanvaardbaar”, klinkt het. “De boodschap is duidelijk en dit soort gedrag zal bestraft worden met celstraffen van 3 maanden tot 2 jaar en boetes van 400 tot 2.400 euro. Hoesten, spuwen en niezen op voedingswaren wordt nog strenger bestraft: van 6 maanden tot 5 jaar en van 1.600 tot 16.000 euro.”

“We zijn tevreden met het signaal van het Openbaar Ministerie dat dit gedrag niet onbestraft blijft”, stelt Willem Migom van de Antwerpse politie nog. “Onze collega’s werken elke dag in risicovolle omstandigheden. Dat mensen hen bewust proberen besmetten is voor ons onaanvaardbaar.” Politiemensen die in Antwerpen geconfronteerd worden met spuwers of hoesters kunnen meteen hun materiaal ontsmetten en eventueel een douche nemen. “Indien nodig worden ze opgevangen door ons stressteam”, zegt Migom.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio