Corona in cijfers: internetgebruik piekt, openbaar vervoer daalt met 92%

Print
Antwerpen -

Blijf in uw kot. U heeft het ongetwijfeld al te horen gekregen of de niet mis te verstane boodschap zelf in de mond genomen. De oproep wordt alleszins massaal opgevolgd en dat vertaalt zich ook in enkele opvallende cijfers. De Lijn springt erbovenuit: het aantal reizigers is sinds begin maart met maar liefst 92% gedaald. Het internetgebruik scheert dan weer hoge toppen. Een overzicht.

IJzig stil op het openbaar vervoer

Alle niet essentiële verplaatsingen zijn verboden. Wie van thuis kan werken, doet dat massaal. De Lijn en NMBS merken dan ook een gigantische terugval in het aantal reizigers. NMBS kan er geen exacte cijfers op plakken, maar in alle stations in Vlaanderen is het bijzonder rustig.

En dat geldt ook op de trams en bussen van De Lijn. Het aantal reizigers is met 92% gedaald. Begin vorige week lag dat percentage nog tussen de 50 en de 80%. Van de overige 8% die zich nog wel met tram of bus verplaatst, is 95% abonnee.

Koning auto verliest zijn kroon

Minder woon-werkverkeer betekent ook minder files. Op de snelwegen is het aantal wagens spectaculair gedaald en zijn de vrachtwagens er het grootst in aantal. Spitsuren zijn dezer dagen onbestaande. “Het is te vroeg om conclusies te trekken”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Maar dit is ongezien.”

Ook de Antwerpse taxisector deelt in de klappen. Antwerp Tax, een van de grote spelers in de stad, heeft een groot deel van haar personeel op technische werkloosheid gezet. “Er rijden nu nog dertig wagens per dag uit”, zegt zaakvoerder Koen Van Oorschot. “En dat is ruimschoots voldoende. Normaal zijn dat er 140.”

Het stalen ros staat op stal

Hoewel in het weekend iedereen met de fiets lijkt te rijden, zijn er veel minder fietsers geteld aan de fietstelpalen in onder meer de Mercatorstraat, Scheldekaaien en de fietsbrug aan het station van Berchem. Er is gemiddeld 60% minder fietsverkeer ten opzichte van maart 2019. In dat cijfer is inbegrepen dat maart nog niet helemaal achter de rug is. Ook het gebruik van het Antwerpse deelfietsensysteem Velo kent een terugval. Dagelijks worden de Velokes nog zevenduizend keer gebruikt, wat ongeveer een derde is van het normale gebruik.

Water- en stroomverbruik daalt

Water-link ziet in haar bedieningsgebied (regio Antwerpen) een daling in het waterverbruik: -8%. Volgens het bedrijf komt dat vooral door de bedrijven die minder water afnemen door de teruggeschroefde economische activiteit. Dat zou ook de daling in het stroomverbruik in ons land verklaren. Uit cijfers van de Belgische hoogspanningsbeheerder Elia blijkt het piekverbruik met 10 tot 15% te zijn gedaald, vergelijkbaar met het normale verbruik in de weekends.

Bpost blijft niet bij de ‘pakjes’ zitten

Het aantal pakjes dat toekomt bij en verdeeld wordt door Bpost blijft op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Het aantal brieven is dan weer sterk gedaald. “We doen er alles aan om onze dienstverlening zo maximaal mogelijk te laten verlopen”, zegt woordvoerder Barbara Van Speybroeck. “We zijn ook met een eigen, gratis postkaartactie gestart. 160.000 mensen hebben daar al gebruik van gemaakt.”

Stadsloket beperkt tot meest noodzakelijke afspraken

Terug naar de stad Antwerpen dan, waar het aantal afspraken aan het stadsloket tot een minimum is beperkt. Enkel voor de meest essentiële zaken kan u er nog terecht en dat slechts op drie locaties: Antwerpen, Deurne en Merksem. Elke dag gaat het om zo’n 150 à 200 afspraken per loket. In niet-coronatijden is dat het aantal per uur in de grotere districtshuizen.

Gekluisterd aan het scherm

Het internetgebruik piekt. Dat mag niet verwonderen. Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) merkt een toename van 70% voor het vast internet. De piekmomenten zijn ook verschoven van ’s avonds naar overdag. Ook de vaste telefonie kent een revival met een verdubbeling van het aantal telefoontjes. We bellen ook 70% meer met onze gsm, maar het mobiel dataverbruik daalt dan weer. “Dat is logisch, aangezien iedereen thuis zit op de draadloze internetverbinding”, zegt Jimmy Smedts van het BIPT. Telenet ziet dan weer dat we meer televisiekijken, tot 10 à 15% meer dan voor de coronamaatregelen. Bij gezinnen met kinderen onder de 12 is die stijging met 20% nog groter.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio