© Dirk Vertommen

Van Ranst: “Het kan nog een jaar duren voor we weer normaal kunnen leven”

Volgens viroloog Marc Van Ranst kan het nog minstens een jaar duren voor we weer van een “normalisering” van ons leven kunnen spreken. Dat zei hij in De Afspraak. Festivals als Tomorrowland deze zomer laten doorgaan is “niet eens bijzonder onwaarschijnlijk, dat is gewoon onmogelijk”. Van Ranst zei ook dat jongeren nog onvoldoende bereikt worden en dat de communicatie tegenover hen “afschrikwekkend” mag zijn.

evg, adb

Het is alle hens aan dek om de uitbraak van Covid-19 vandaag onder controle te proberen te houden. “We bereiken sommigen groepen nog onvoldoende met onze communicatie, zoals de jongeren”, zei Van Ranst in De Afspraak. Van de jongeren die vandaag op de diensten intensieve zorg liggen en kunstmatig beademd worden, hebben volgens hem een aantal deelgenomen aan de “lockdownparty’s” van vrijdag 13 maart, net voor middernacht, toen de strenge maatregelen van kracht werden.

Van Ranst rekent op “hun influencers” om die groep te bereiken: “Wij worden daar niet gepercipieerd als enorm betrouwbaar of als een voorbeeld”’ De communicatie naar de jongeren mag volgens hem ook “afschrikwekkend” zijn. Volgens de viroloog van de KU Leuven moet aan de jongeren duidelijk gemaakt worden: “Dit is geen computerspel. Hier gaan mensen écht dood.”

Hoelang nog?

Komen na de sportcompetities ook de zomerfestivals in het gedrang? “Er zullen heel wat maatregelen teruggeschroefd kunnen worden wanneer we de piek van de epidemie hebben gezien.” Die un-lockdown zal “in schijfjes gebeuren”, zei Marc Van Ranst. “Maar grote massamanifestaties gaan helemaal op het einde komen daarvan.”

Op het moment van bijvoorbeeld Tomorrowland “kunnen we ons indenken dat de grootste problematiek in ons land voorbij zal zijn. Hopelijk. Maar om dan mensen te gaan ontvangen van over heel de wereld... Dat is zelfs niet bijzonder onwaarschijnlijk, dat is onmogelijk.”

Voor alle maatregelen weggenomen worden, zal het zeker september of oktober zijn. “En als je helemaal wil spreken van een volledige normalisering, dan denk ik dat we gaan moeten wachten op het vaccin. Dat is nog minstens een jaar. Deze epidemie zal voorbijgaan, maar dan gaan we geheid wel een volgende golf krijgen. En die gaan we ook moeten overleven zonder een vaccin. Met meer testen, met iedereen die er meer klaar voor is. Maar wat we nu meemaken, gaan we waarschijnlijk nog een paar keer herhalen.”

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS