© Mia Uydens

Telmoment van Straatvinken gaat door ondanks corona

Straatvinken is een jaarlijks telmoment dat nagaat hoe gezond het verkeer in onze straten is. Tijdens dat telmoment noteren burgers gedurende één uur hoeveel voetgangers, fietsers en voertuigen er door hun straat passeren.

evw

Wetenschappers onderwerpen de resultaten nadien aan een analyse. Het burgerwetenschapsproject wil die telmomenten organiseren tot 2030, om zo de modal shift in kaart te brengen, de evolutie naar een meer duurzame mobiliteitsmix. Het telmoment van dit jaar staat gepland op 14 mei. Ook als de coronamaatregelen nog van kracht zijn en dat een heel ander beeld geeft van het verkeer in onze straten. “Want ook dat is interessant”, zegt Sven Augusteyns van Straatvinken.

“We zien nu al dat mensen de straten anders gaan gebruiken. Bovendien tellen we niet alleen, we organiseren ook een verkeersleefbaarheidsbevraging. Daar gaan we nu enkele Corona-gerelateerde vragen aan toevoegen. Wat het in kaart brengen van de modal shift betreft, zal 2020 waarschijnlijk een atypisch jaar zijn. Maar aangezien we tot 2030 gaan tellen, zullen we wel een trend kunnen vaststellen.”

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS