Vlnr. Samuel Markowitz, Tomer Reuveni en Moshe Grunhut. “Soms zien mensen een joods gezin op straat lopen met verschillende kinderen. De eerste reactie is er vaak een van afwijzing. Want joden zouden zich niet houden aan de voorschriften. Dat klopt niet.”

Vlnr. Samuel Markowitz, Tomer Reuveni en Moshe Grunhut. “Soms zien mensen een joods gezin op straat lopen met verschillende kinderen. De eerste reactie is er vaak een van afwijzing. Want joden zouden zich niet houden aan de voorschriften. Dat klopt niet.” © Joris Herregods

Joodse gemeenschap in Antwerpen: “Ons geloof is duidelijk: nood breekt wet”

“Het is sinds de Tweede Wereldoorlog geleden dat de synagogen in Antwerpen gesloten waren. Dit illustreert hoe uitzonderlijk deze situatie is. Veel joden moeten zich enorm aanpassen, zeker de strenggelovigen. En dat doen ze ook. Ook bij de kleine groep die vorige week nog niet helemaal op de hoogte was van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden is die boodschap nu goed doorgedrongen”, zegt Samuel Markowitz. Ondertussen is de joodse gemeenschap meer dan ooit een geoliede machine. “Niemand wordt aan zijn of haar lot overgelaten.”

Patrick Van de Perre

MEER OVER Coronavirus

DOEN!