Afbraak Samga-gebouwen gaat wel gewoon door

De afbraak van de Samga-gebouwen aan het Noordkasteel is aan de gang, er moet over een paar jaar een werf voor de Oosterweelverbinding komen. Bij het Noordkasteel zal die verbinding voor een stuk overkapt worden. Natuurpunt verzet zich tegen een mogelijke piste om er zonnepanelen te plaatsen.

anr,o

Drie gebouwen van Samga – een graansilo, een hangar en kantoorruimtes – worden met de grond gelijk gemaakt. De bakstenen silo uit 1895 wordt gespaard van de sloop. De buurt rond het Noordkasteel moet ruimte maken voor de Oosterweelverbinding. De verbinding tussen de haven en het eilandje en de kanaaltunnels onder het Albertkanaal zullen de plek een heel ander uitzicht geven.

Een groot deel van het wegencomplex aan het Noordkasteel zal overkapt worden en dat biedt mogelijkheden. Er wordt aan gedacht om zonnepanelen te plaatsen op een stuk van die overkapping.

Natuurpunt is niet opgezet met dat idee. “De overkapte zone wordt dan onbruikbaar voor alle ander gebruik”, zegt Koen Van Keer van Natuurpunt Antwerpen Stad. “Als je zonnepanelen dicht tegen elkaar zet en tegen de grond, groeit er niets meer onder en is er ook geen plaats voor recreatie. Zonnepanelen op ‘maaiveldniveau’ zijn een goede oplossing in zandwoestijnen, maar niet in een dichtbevolkte en enorm versnipperde regio als de Antwerpse. Hier horen ze op daken thuis.”

“Het is bovendien een negatief precedent met betrekking tot de andere zones die zullen ontstaan door stukken van de Ring te gaan overkappen. Willen we de betrachting van een ‘groene rivier’ op en langs een overkapte Ring opgeven voor de doelstelling van een ‘energieneutrale ringzone’?” vraagt Van Keer zich af.

“Voor dit specifieke deel zijn zonnepanelen inderdaad een mogelijke piste. We sluiten op dit moment nog niets uit en bekijken dit verder”, laat de woordvoerster van de schepen van Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder (N-VA) verstaan.

© Jan Van der Perre

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio