© BELGA

Jan Jambon wil opnieuw meer mensen aan het werk: “Te makkelijk naar technische werkloosheid gegrepen”

Vlaams minister-president Jan Jambon wil opnieuw meer mensen aan het werk. Onder meer in de bouw en bij de dienstenchequebedrijven wordt er soms te snel beroep gedaan op de regeling van technische werkloosheid, zei hij in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement.

De Vlaamse regering heeft momenteel niet de intentie om de hinderpremie uit te breiden, zei Jambon woensdag. “Dat neemt niet weg dat we geen oog hebben voor alle andere vragen. De freelancers, de culturele sector, de sportsector, de jeugdsector, de evenementensector, de reisbureaus, de autocarbedrijven,... Die zijn natuurlijk ook getroffen”, zegt de minister-president. “Ik engageer mij dat er ook voor die mensen een regeling komt. Maar de hinderpremie blijft voorbehouden voor zij die gedwongen worden te sluiten door de regels van de Nationale Veiligheidsraad.”

“We zitten met meer dan een miljoen technische werklozen en aan de andere kant trekken sectoren aan de alarmbel omdat ze geen volk vinden. Denk maar aan fruitpluk en andere oogsten. Ik heb dus wel oren naar een systeem waarbij mensen die in technische werkloosheid de overstap kunnen maken, met behoud van een deel van hun uitkering. Maar dat is federale materie”, klinkt het. “Ik heb die vraag daar gesteld en ik maak mij sterk dat ze binnenkort die beslissing zullen nemen. VDAB staat alvast klaar met een platform om matchmaker te zijn.”

Goed burgerschap

In de nieuwe maatregelen die de regering nog zal aankondigen, moet de focus liggen op meer activiteit, vindt Jambon. Als het in veilige omstandigheden kan, moeten er opnieuw meer mensen aan het werk. “Ik denk dat er te makkelijk naar technische werkloosheid gegrepen wordt. Het is vandaag ook goed burgerschap om te zorgen dat de maatschappij blijft draaien. Ik roep daar ook de privésector op om haar verantwoordelijkheid te nemen.”

Jambon noemde de bouw en de dienstenchequebedrijven als sectoren waar de social distancing kan worden gerespecteerd. “In de bouw zijn toch mogelijkheden om mét social distancing te werken? En de meeste mensen kunnen toch gerust boven gaan zitten als de poetsvrouw beneden bezig is? Ik ben het er niet mee eens om heel die sector stil te leggen. Ik denk dat daar meer gewerkt kan worden dan er vandaag gewerkt wordt.”

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS