In Utrecht staan er al meer dan driehonderd bushokjes met een groen dak. © RR

Groen Antwerpen wil Utrecht achterna: “Geef bushokjes een groendak”

Geef hokjes aan de bus- en tramhaltes een groendak. Dat is het voorstel van de afdeling van Groen in district Antwerpen. De partij haalt de mosterd bij de stad Utrecht, waar al meer dan driehonderd hokjes met een groen dak staan.

In Utrecht wordt de vetplant sedum gebruikt, die aan een paar centimeter aarde genoeg heeft en alle temperaturen aankan. De daken zouden fijn stof opnemen, regenwater opvangen, voor verkoeling zorgen en bijen en vlinders een rustplek bieden. Ze worden zelfs al ‘bee stops’ genoemd.

“Ze zorgen zeker in grijze straten voor verademing”, zegt districtsraadslid Amber Paris (Groen). “Utrecht ziet sinds de installatie het aantal subsidieaanvragen voor groene daken stijgen, ze inspireren dus burgers.” Verschillende grote steden over de hele wereld zouden al interesse tonen in het project, van Melbourne tot Mexico-Stad.

Het voorstel wordt gesteund door N-VA en Open Vld, die samen met Groen het bestuur van district Antwerpen uitmaken. Het is wel het bestuur van de stad Antwerpen dat hierover beslist. “Het huidig contract met de partner die bushokjes plaatst en beheert, loopt af in 2021. Dit is het moment om actie te ondernemen”, zegt Paris nog.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio