© Tom Palmaers

Experts benadrukken: “Mondmasker dragen op straat heeft geen zin”

Het heeft geen zin om een mondmasker te dragen op straat. Dat hebben experts Steven Van Gucht en Emmanuel André gezegd op de dagelijkse persconferentie van de FOD Volksgezondheid en het crisiscentrum over het coronavirus.

Mondmaskers, een schaars goed in deze coronatijden, zijn niet nodig om gewoon door de straat te lopen. “Je kan het virus niet krijgen door op straat te lopen en lucht in te ademen, dat is onmogelijk”, aldus Van Gucht. Afstand houden van elkaar is wel van belang.

Het virus wordt voornamelijk via de handen doorgegeven, benadrukten de experts. Een mondmasker kan zelfs een vals veiligheidsgevoel geven als daardoor minder aandacht wordt besteed aan de hygiënemaatregelen voor de handen.

Wanneer dan wel?

“Vooral dokters, verplegend personeel en mensen die werken in een labo moeten mondkapjes dragen”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid. Ook voor mensen die besmet zijn met het coronavirus is een masker aangewezen. Zo’n masker beschermt hun omgeving tegen de ziektekiemen die ze dragen en belet besmetting door de druppels die verspreid worden bij het hoesten, niezen en praten.

Het louter dragen van een mondmasker is dus niet voldoende om een besmetting te voorkomen. “Alles hangt af van welke soort je gebruikt”, zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. “Een eenvoudig chirurgisch masker – een papieren masker met elastiekjes – is efficiënt om anderen tegen jouw besmetting te beschermen, maar zal niet vermijden dat een gezonde persoon zelf besmet geraakt. Een professioneel masker – FFP2 of FFP3 – voorkomt wel besmetting, áls je het juist opzet en na gebruik weggooit. Anders is het niet gunstig. Daarom is dat vooral bestemd voor professionelen binnen de gezondheidszorg, die leren hoe ze dat masker juist moeten opzetten.”