De parkeertoren wordt vlak bij de Dijle en het oud zwembad gebouwd. © Polo Architects

Nieuwe parkeertoren met stadsbalkon maakt kans op publieksprijs

De toekomstige parkeertoren aan het oude zwembad in Mechelen maakt kans op een publieksprijs. Het project is genomineerd voor de Publica Awards 2020 die in september worden uitgereikt.

svh

Met de awards worden de meest opmerkelijke samenwerkingen tussen de publieke en private sector beloond. De mobiliteitshub op de Fluviussite is genomineerd in de categorie Urban Development, Infrastructure & Mobility. Tot 1 juni kan het publiek zijn stem uitbrengen.

Het multifunctioneel parkeergebouw in Mechelen-Noord is een samenwerking tussen de stad en het consortium Kairos-Montreal. Het is een ontwerp van POLO Architects, Archipelago en Vogt Landscape Architects. Normaal gezien moest de bouw dit voorjaar starten, maar door de coronacrisis lopen de meeste werven vertraging op.

“Het energiezuinige gebouw is een onmisbare schakel bij het bevorderen van duurzame mobiliteit en daarmee van een duurzame, leefbare stad. Dit gebouw is veel meer dan een klassieke randparking: het vormt samen met zijn omgeving een mobiliteitshub”, vertelt Mauro Poponcini, een van de stichters van POLO Architects

© Polo Architects

Op het dak komt er een publiek groen stadsbalkon met zicht op de binnenstad. Om het gebouw futureproof te maken, is het zelfs mogelijk om verdiepingen met parkeerplaatsen om te vormen naar bijvoorbeeld kantoren, of ze een tijdelijke functie te geven.

“Het gebouw werd slim opgevat waardoor het zeer flexibel inspelen is op zowel de huidige als de toekomstige noden. Het moet een aantrekkelijke plek zijn voor mensen die er werken, die er zich parkeren of voor bezoekers zonder wagen. De parkeertoren is zoveel meer dan louter een parkeergebouw”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsvernieuwing.

https://publica-brussels.com/

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio