Parkeren wordt gratis, maar wie foutief parkeert krijgt nog steeds een boete van de parkeerwachters. © Patrick De Roo

Stad Antwerpen heft LEZ tijdelijk op en maakt parkeren gratis

Met het tijdelijk opheffen van de toegangsvoorwaarden voor de lage-emissiezone (LEZ) en het gratis maken van parkeren komt de stad Antwerpen tegemoet aan medisch personeel, hulpverleners en mantelzorgers.

Sacha Van Wiele

Bestuurders die een noodzakelijke verplaatsing doen met een vervuilende wagen worden niet langer beboet als ze de LEZ binnenrijden. Dat gebeurt met terugwerkende kracht vanaf 14 maart.

“Omdat iedereen wordt opgeroepen om alleen essentiële verplaatsingen te doen, gaan we ervan uit dat wie in de LEZ komt, daar dus ook moet zijn”, zegt Tom Meeuws (sp.a), Antwerps schepen van Leefmilieu. “Misschien zullen sommigen hier nu misbruik van maken, maar dat zal dan om een zeer kleine minderheid gaan met een kleine impact op de luchtkwaliteit. En nee, we grijpen deze coronacrisis niet aan om de LEZ definitief op te doeken. Dit is tijdelijk.”

Gratis parkeren

Daarnaast wordt vanaf vandaag parkeren op straat gratis in Antwerpen. Opmerkelijk, want vorige week wees Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zo’n vraag van het Vlaams Belang nog af.

“De afgelopen dagen kregen we veel vragen van zorgverstrekkers naar gratis parkeren”, zegt Kennis. “Daar gaan we nu op in.”

Het is moeilijk te zeggen hoeveel parkeerinkomsten Antwerpen misloopt. “Sinds de coronamaatregelen staan auto’s lange tijd stil en rijden er weinig wagens rond. De parkeerinkomsten zijn nu dus sowieso laag. Omdat je niet kunt zien of een wagen van een verpleger of een mantelzorger is, beslisten we om het betalend parkeren tijdelijk voor iedereen stop te zetten.”

De parkeerwachters blijven beboeten voor foutief en hinderlijk parkeren. Zij worden mee ingeschakeld in het toezicht op het openbaar domein. Deze maatregelen kwamen er ook als gevolg van de afbouw van de dienstverlening door De Lijn.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS