Bewoners WZC Poldervliet krijgen brief met nieuwe regels: vanaf morgen gaat iedereen zichzelf wassen en wees niet te veeleisend

Bewoners WZC Poldervliet krijgen brief met nieuwe regels: vanaf morgen gaat iedereen zichzelf wassen en wees niet te veeleisend

Print
Kruibeke -

De directie van het woon-zorgcentrum Poldervliet in Kruibeke heeft zich verontschuldigd voor een brief met nieuwe interne regels tijdens deze coronacrisis. Het was goed bedoeld, zegt de directie, maar het kon beter geformuleerd worden.

“We gaan een heel moeilijke tijd tegemoet”, zo schrijft de directie aan de 85 bewoners van het privé-woon-zorgcentrum en hun families.“Iedereen kan thuisblijven, maar wij als zorgverlener blijven er staan voor jullie. Wij riskeren onze eigen gezondheid om jullie basiszorg te blijven geven”, klinkt het.

Daarop volgt een lijstje met nieuwe maatregelen, te beginnen met de waarschuwing dat hun luxeleven voorbij is tot na de coronacrisis.

Lees verder onder de foto.

Bewoners WZC Poldervliet krijgen brief met nieuwe regels: vanaf morgen gaat iedereen zichzelf wassen en wees niet te veeleisend

Vervolgens wordt aan de bewoners en hun families gevraagd om niet te veeleisend meer te zijn, maar blij te zijn met wat ze krijgen. De verzorgers zullen enkel nog focussen op basiszorg, hygiëne en eten geven in de mate van het mogelijke.

Er is ook een lijst opgemaakt van wie zichzelf nog kan behelpen. Zij moeten zich voortaan zelf wassen, klinkt het.

Voorts vraagt de directie dat de bewoners “meerdere keren per dag een dankuwel zeggen en een complimentje geven, anders houden we dit niet vol”.

Enkel in noodgeval bellen om verpleegsters

Bellen om een verpleegster te roepen? Dat mag, maar enkel nog in noodgeval. Om naar het toilet te gaan of omdat iemand zich niet goed voelt, niet om de tv op te zetten of een raam open te doen.

“Lieve mensen, jullie hebben allemaal de oorlog meegemaakt, wat nu komt is minstens even erg dus a.u.b. heb respect, klaag niet en wij doen ons uiterste best”, schrijft de directie van het rusthuis.

“Ongelukkig geformuleerd”

De brief is bij sommigen hard binnengekomen. “Een schande”, zeggen kinderen van wie de ouders in het zorgcentrum verblijven.

Intussen beseft ook de directie dat. “Het was inderdaad ongelukkig geformuleerd. Wij hebben ons daar al uitdrukkelijk voor geëxcuseerd bij alle betrokkenen”, zegt Nathalie Goethals van Poldervliet. “En er komt een nieuwe brief. Als we het te zacht zeggen, dringt het niet door, zo weten we uit ervaring. Dus vonden we dat we het iets harder moesten formuleren. Maar dit was een stap te ver, dat beseffen we nu ook wel. Onze gasten mogen gerust zijn, ze krijgen de beste zorgen.”

Video: TV Oost

LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Wat als je ziek bent? Wat betekent de 'lockdown light' in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.