Professor Sarah Lebeer (uiterst rechts) met onderzoeksters Eline Oerlemans en Sarah Ahannach.

Professor Sarah Lebeer (uiterst rechts) met onderzoeksters Eline Oerlemans en Sarah Ahannach. © RR

Vagina kan wetenschap vooruithelpen: UAntwerpen zoekt 200 vrouwen voor intiem onderzoek

De Universiteit Antwerpen is op zoek naar 200 vrouwen die willen deelnemen aan een onderzoek naar de vagina. “We hopen met deze taboedoorbrekende studie alternatieven te vinden voor het gebruik van antibiotica”, zegt Sarah Lebeer, professor Bio-ingenieurswetenschappen aan de UAntwerpen.

kvh

Hoewel er al langer onderzoek wordt gedaan naar een verstoord, ongezond microbioom in de vagina, is de studie van ‘gezonde situaties’ een blinde vlek in de wetenschap. “We zijn op zoek naar een diverse groep gezonde vrouwen boven de 18 jaar die willen meehelpen om meer kennis te verzamelen over het vrouwelijk microbioom”, zegt professor Lebeer. “Hierin zijn de miljoenen bacteriën in de vagina cruciaal. Microbioom is een verzamelnaam voor alle micro-organismen in en op het lichaam. Dat die een belangrijke impact kunnen hebben op onze gezondheid blijkt nu ook door de coronacrisis. ”

De studie van afwijkingen in het vaginale microbioom heeft wetenschappers inzichten verschaft in de ontwikkeling van onder meer baarmoederhalskanker en vroeggeboorte. Vermoedelijk spelen ze ook een rol bij het beschermen tegen infecties, blaasontstekingen, soa’s en inzake vruchtbaarheid. “Dat zal het Isala-project (genoemd naar de eerste vrouwelijke Belgische dokter Isala Van Diest, red.) hopelijk uitwijzen. Net zoals het ons zal helpen in de zoektocht naar alternatieven voor het gebruik van antibiotica of andere strategieën om de immuniteit te verhogen. Verder willen we door verbanden te leggen met de levensstijl vrouwen concrete tips geven over het verbeteren van hun gezondheid.”

Elke deelneemster krijgt alle tools toegestuurd om op verschillende momenten in haar menstruatiecyclus vaginale stalen te nemen. Deze ‘swabs’ zijn eenvoudig, pijnloos en makkelijk te gebruiken.

Vrouwen die willen deelnemen, kunnen zich eenvoudig registreren via www.isala.be.