Journaliste Anneke Van de Voorde met haar man Phille en zonen Ricky en Vinnie. © Joren De Weerdt

Het dagelijkse leven met een man en twee zonen in zeven columns

De coronacrisis houdt ons allemaal in haar greep. Lezen kan je afleiden. Daarom bundelen wij onze beste verhalen van de afgelopen maanden nog eens voor jou. Hieronder vind je een selectie columns van onze journaliste Anneke Van de Voorde. Elke week vertelt ze zonder blad voor de mond in ons weekendmagazine De Markt over het dagelijkse leven met haar man Phille en zonen Ricky en Vinnie. Ongetwijfeld een herkenningspunt voor veel werkende moeders. Lees het eerste artikel in deze lijst gratis.

Anneke Van de Voorde

Klik op de titel om het volledige artikel te openen.

1. Een draconische maatregel: geen Playstation meer

Terwijl ze op school zaten, heb ik de Playstation ontdaan van controllers en snoeren, ik heb hem uit het stopcontact getrokken en verstopt op een plaats waar ze hem nooit zullen vinden. Toen ze thuiskwamen, hebben ze het eerste uur gevloekt en gezocht. Daarna kwamen de vragen.

2. Mijn man werkt, ik doe rikketikketik op mijn laptop

Als mijn man ’s avonds in de zetel zakt, gaat dat meestal gepaard met heel wat oerkreten. “Auwww, aiaiaiaiai, oew, haaaaaaaaa, ohhhhh.” Ik hoef dan niet te vragen wat er scheelt, want dat zegt hij zelf. “Zeer aan mijne rug.” Meestal is hij dan ook heel moe en niet in staat om nog een huishoudelijk karweitje te doen. “Ik heb een hele dag gewerkt, gij weet niet wat dat is”, snauwt hij dan.

3. Als ik op het toilet zit, wil ik niet zien dat ze gebuisd zijn voor godsdienst

Ik gruw van gemakkelijke dingen. Als mensen beweren dat iets ‘poepsimpel’ is, bedoelen ze meestal dat ik het zelf moet doen. En ik ben nog van de generatie die dienstverlening heel gewoon vindt. Mijn oudste zoon zit op de middelbare school en daar hebben ze ook iets heel gemakkelijks bedacht: Smartschool.

4. Zwarte Piet is toch zo’n kluns, jongens…

Ik verdenk mijn 7-jarige zoon er stiekem van dat hij liegt tegen me. Of beter: dat hij dingen verzwijgt. Natuurlijk heb ik daar geen harde bewijzen van, maar het feit dat er nog altijd geen schoen voor onze allesbrander staat, toont aan dat hij weet dat het allemaal flauwekul is.

5. Wéér een koffer pakken, en de checklists voor zo’n kamp zijn behoorlijk indrukwekkend

“Mamaaa!” Ik ben pas wakker en zit rechtop in het bed van mijn oudste zoon, die woensdag op scoutskamp is vertrokken naar de Ardennen. “Niet naar de Ardennen”, had hij me verbeterd toen we twee weken eerder zijn bagage al gingen afgeven in het scoutslokaal. Dat leest u goed: twee weken geleden heb ik zijn koffer al ingepakt en dichtgeritst afgegeven aan zijn leiding die ze naar de Ardennen heeft gestuurd.

6. Toen heb ik zo hard gelachen met mijn eigen mopje dat er al een hele week radiostilte heerst van mijn zoons kant

“Jullie mogen iets leuks doen met mama of papa MAAR… het moet buiten gebeuren en er komt geen scherm aan te pas.” De oudste rolde eens met zijn ogen. Hij zag – dat weet ik gewoon zeker – zichzelf al livestreamen op YouTube met zijn papa.

7. Misschien wel de slechtste mama ter wereld, maar zeker niet de domste

De emoties laaien soms hoog op bij ons thuis. Zoals zaterdag, toen ik ’s ochtends in de vroegte stilletjes wilde binnenglippen na een avondje stappen in Café d’Anvers. “Het is de laatste keer hé sjoe”, had Mira gezegd. “Café d’Anvers gaat dicht hé.” En dus was ik vrijdag na mijn laatavondshift naar Mira gereden in het verre Heist-op-den-Berg om vervolgens in het holst van de nacht naar het Antwerpse Schipperskwartier te gaan om te dansen.

MEER OVER Leestips