Alles wijst erop dat Olympische Spelen zullen worden uitgesteld, definitief besluit “laat niet lang op zich wachten”

Foto: REUTERS

Alles wijst erop dat Olympische Spelen zullen worden uitgesteld, definitief besluit “laat niet lang op zich wachten”

Print

Ook sportgrootmacht Amerika is vanwege de pandemie van het coronavirus voorstander van uitstel van de Olympische en Paralympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio. De druk om uit te stellen wordt zo steeds groter en enkele leden van het IOC lijken ook al aante geven dat 2020 niet langer op tafel ligt. Een definitief besluit laat niet lang meer op zich wachten, klinkt het bij bronnen binnen de olympische beweging...

LEES OOK. COMMENTAAR. “Tokio 2021, een dure maar de minst slechte oplossing”

Het Amerikaanse olympische en paralympische comité (USOPC) kwam tot dat standpunt, nadat bij een bevraging twee derde van de Amerikaanse atleten voorstander bleek te zijn van uitstel. Bij de 1.780 atleten die bevraagd werden, was 68 procent van mening dat de Spelen komende zomer laten doorgaan niet helemaal eerlijk zou zijn, omdat heel wat atleten hun voorbereiding verstoord zagen. 25 procent zei helemaal niet te kunnen trainen, omdat trainingscentra en zwembaden gesloten zijn.

“We sporen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aan om de nodige stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de Spelen veilig zijn voor alle deelnemers”, zo klinkt het maandag in de mededeling van USOPC. Eerder riep ook de Amerikaanse Turnfederatie USA Gymnastics al op tot uitstel.

Eerder maakte het Canadese olympische comité al bekend komende zomer geen atleten naar de Spelen te zullen sturen. Ook onder meer Australië, Duitsland en Zwitserland stuurden al aan op uitstel van een jaar. De internationale druk neemt zo steeds meer toe, terwijl het IOC een termijn van vier weken aankondigde om een definitieve beslissing te nemen.

Dinsdag gesprekken tussen IOC-voorzitter en Japanse premier

Dinsdag zullen er gesprekken plaatsvinden tussen de Japanse eerste minister Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach. De verwachting is dat de Japanse premier het Internationaal Olympisch Comité zal vragen om de Spelen, als het tot uitstel komt, met maximaal een jaar te verschuiven, zo vernam nieuwsagentschap Kyodo van een regeringsbron. Eerder vertelde Abe al dat het moeilijk wordt om de Spelen te houden “onder de huidige omstandigheden”. Volgens Kyodo nemen ook Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité, Tokio-gouverneur Yuriko Koike en olympisch minister Seiko Hashimoto deel aan de gesprekken.

De uiteindelijke beslissing ligt bij het IOC, de stad Tokio en het Japanse olympische comité. Zij ondertekenden in 2013 immers het contract om de Spelen naar Japan te halen. Zonder akkoord met het lokale organisatiecomité kan een uitstel van de Spelen het IOC duur te komen staan.

“Besluit valt binnen enkele dagen”

Een definitief besluit laat alleszins niet lang meer op zich wachten. Bronnen binnen de olympische beweging hebben dinsdag aan persbureau Reuters gemeld dat het besluit “binnen enkele dagen” valt.

Volgens verscheidene media zou de Japanse premier Shinzo Abe dinsdag rond 12u Belgische tijd telefonisch contact hebben gehad met IOC-voorzitter Thomas Bach. De Japanse regering onderhandelt met het IOC over uitstel van de Spelen in Tokio met maximaal een jaar, meldt de Japanse krant Sankei. Volgens een regeringsmedewerker, die anoniem wordt opgevoerd, zullen de Spelen uiterlijk een jaar worden opgeschoven:

Volgens vooraanstaande IOC-leden is uitstel al een feit

“De Olympische Spelen van Tokio 2020 worden uitgesteld”, dat heeft het vooraanstaande IOC-lid Dick Pound tegen de Amerikaanse krant USA Today alvast gezegd in een telefonisch interview. “Het staat nog niet vast hoe we verder gaan, maar de Zomerspelen gaan niet op 24 juli van start, dat weet ik wel”, vertelde de 77-jarige Canadees, voormalig voorzitter van het Wereldantidopingagentschap WADA. “Op basis van de informatie die het IOC nu heeft, zullen de Olympische Spelen worden uitgesteld.”

Alles wijst erop dat Olympische Spelen zullen worden uitgesteld, definitief besluit “laat niet lang op zich wachten”
Foto: REUTERS

Volgens Pound is de kans groot dat de Zomerspelen met een jaar worden uitgesteld, naar de zomer van 2021. Pound, één van de meest invloedrijke IOC-leden in de afgelopen decennia, zei dat hij vermoedt dat het IOC spoedig met een besluit naar buiten zal komen. “Daarna zal een stappenplan worden opgesteld. We gaan Tokio 2020 uitstellen en daarna gaan we met de immense gevolgen van de verplaatsing aan de slag.”

“Meer dan waarschijnlijk worden de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio uitgesteld”, zo verklaarde ook het Franse IOC-lid Tony Estanguet, tevens voorzitter van het organisatiecomité van de Spelen van 2024 in Parijs, dinsdag aan France Info.

Volgens de voormalige olympische kampioen kajak wordt het vooral een uitdaging om een nieuwe datum te vinden. “Als je een voetbal- of tennisevent uitstelt, blijf je binnen dezelfde sport en is het vrij eenvoudig om iedereen op dezelfde golflengte te krijgen. Bij de Olympische Spelen moet je overeenstemming vinden bij alle sportbonden en dat is erg complex.”

Momenteel liggen er meerdere scenario’s op tafel: behoud van de Spelen komende zomer, uitstel van enkele maanden, of verplaatsen naar volgend jaar. “Het probleem stelt zich dat zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie niet weet wanneer deze crisis achter ons zal liggen. De Olympische Spelen komen nu niet op de eerste plaats. We moeten eerst een manier vinden om dit onder controle te krijgen en dan naar nieuwe mogelijkheden kijken.”

LEES OOK. Geen Tokio 2020? Ann Wauters: “Ik kan het niet over mijn hart krijgen om te zeggen: dan stop ik”

Alles wijst erop dat Olympische Spelen zullen worden uitgesteld, definitief besluit “laat niet lang op zich wachten”
Foto: AFP

Ook Atletiekliga vindt uitstel “enige verantwoordelijke keuze”

De Vlaamse Atletiekliga staat achter het standpunt van wereldatletiekbond World Athletics en de vraag aan het Internationaal Olympisch Comité IOC om de Olympische Spelen in Tokio (24 juli-9 augustus) wegens de coronacrisis uit te stellen naar een nader te bepalen datum. Dat heeft de liga dinsdag laten weten.

“De huidige coronasituatie heeft niet alleen België, maar de hele wereld in zijn greep. Wij vinden het onverantwoord om de Spelen op de geplande datum door te laten gaan”, klinkt het in een mededeling. “De gezondheid van onze atleten en begeleiders, familie en naasten is op dit moment prioritair. Atleten doen er altijd alles aan en gaan tot het uiterste om hun doelen te bereiken. Door duidelijkheid te creëren kan het IOC de onrust die er heerst bij atleten wegnemen en dalen de gezondheidsrisico’s.”

“Door de vele strenge maar terechte maatregelen die worden getroffen door overheden kunnen sporters niet in ideale trainingsomstandigheden hun olympische droom najagen”, vervolgt de atletiekliga. “Daarbij komt kwalificatie voor atleten, die zich nog niet hebben kunnen plaatsen voor de Spelen, in het gedrang door de vele uitgestelde of geannuleerde wedstrijden. Dus in onze ogen is uitstel van de Spelen de enige verantwoordelijke keuze.”

Zonder akkoord met organisatiecomité kan uitstel Spelen IOC duur te staan komen

Hoewel er steeds meer stemmen opgaan om de Olympische Spelen in Tokio uit te stellen, talmt het Internationaal Olympisch Comité om de knoop door te hakken. Een eenzijdige opzegging van het contract tussen het IOC en het Organisatiecomité (TOCOG) kan dan ook leiden tot miljarden schadeclaims”, legde sportadvocaat John Mehrzad de BBC uit. Om een dergelijk scenario bij contractbreuk te vermijden, kan er dus maar beter een akkoord komen tussen het IOC en het TOCOG.

De partij die het contract opzegt, zou de coronapandemie als overmacht kunnen inroepen. “Maar die overmacht is er eigenlijk niet”, zegt Mehrzad. “Op dit ogenblik is er immers geen indicatie dat de Spelen echt onmogelijk op de geplande data door kunnen gaan. Geen enkele verzekeraar gaat dat aanvaarden.”

Veel liever zou het IOC hebben dat het organisatiecomité zelf de beslissing neemt om de Spelen uit te stellen. Maar dat zal niet gebeuren. “Het is de beslissing van het IOC”, klinkt het in Japan. Daar spelen ook emotionele beweegredenen mee. Uitstel van de Spelen zou - hoe begrijpelijk ook gezien de situatie - als enorm gezichtsverlies gezien worden. Tenslotte werden nooit eerder Spelen naar een nieuwe datum verschoven. Alleen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden er Spelen gecanceld.

Olympische vlam reist intussen wel al door Japan… in een wagen

De fakkeltocht van de olympische vlam doorheen Japan gaat voorlopig wel nog door en begint donderdag in Fukushima. Maar de tocht zal wegens de coronacrisis op een bijzondere manier gebeuren. Er zal geen fakkel en fakkeldrager aan te pas komen en ook geen speciale ceremonie plaatsvinden: de olympische vlam zal het parcours daarentegen in een lantaarn per wagen afleggen. Dat heeft een woordvoerder van de lokale autoriteiten in Fukushima gemeld.

Alles wijst erop dat Olympische Spelen zullen worden uitgesteld, definitief besluit “laat niet lang op zich wachten”
Foto: AFP

Vrijdag kwam de olympische vlam aan in Japan. De ontvangstceremonie werd omwille van de coronacrisis sober gehouden. Tweehonderd kinderen die normaal daarbij aanwezig zouden zijn, werden verzocht thuis te blijven. Ondanks het feit dat de Japanse autoriteiten herhaaldelijk hadden opgeroepen om massabijeenkomsten te vermijden, trokken meer dan 55.000 mensen zaterdag naar het station van Sendai om er de olympische vlam te zien.

Alles wijst erop dat Olympische Spelen zullen worden uitgesteld, definitief besluit “laat niet lang op zich wachten”
Foto: AFP
Meer sportnieuws