Een versperring in Wortel (Hoogstraten). © Mia Uydens

Grensovergangen in Essen, Kalmthout en Wuustwezel op vier na fysiek afgesloten

De grensovergangen met Nederland in de gemeenten Essen, Kalmthout en Wuustwezel worden op vier na fysiek afgesloten door middel van betonnen jerseys of stapelblokken. Dat zegt de lokale politie van de zone Grens. Alleen via de Moerkantsebaan en de Ringweg in Essen, de Jos Tilborghstraat in Kalmthout en de Bredabaan in Wuuswezel kan (essentieel) verkeer nog de grens over.

“De vier grensposten die open zijn gaan door de politie gecontroleerd worden”, zegt Patrick De Smedt van de politiezone Grens. “Er komen ook camera’s, vast en mobiel, aan verschillende grensovergangen voor bewaking.” De overige grensovergangen gaan dus fysiek dicht, al zullen fietsers er wel nog kunnen passeren. Er wordt ook signalisatie voorzien richting de grensovergangen die wel nog open zijn.

De burgemeesters van de drie gemeenten roepen intussen hun inwoners op om de richtlijnen te respecteren. “Waar beide landen en haar inwoners normaal gesproken zonder belemmering in elkaar overgaan, ligt de situatie nu net anders”, klinkt het in een open brief. “Wij realiseren ons als burgemeesters dat dit tot vervelende situaties leidt, omdat veel van onze inwoners gebruik maken van elkaars voorzieningen. Wij beseffen echter ook dat dit in het belang van de gezondheid een noodzakelijke maatregel is.”

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS