© Photo News

Anderlecht zet medewerkers op economische werkloosheid en vraagt spelers één maand loon in te leveren: “Besparing van enkele miljoenen”

RSC Anderlecht plaatst vanwege de coronacrisis vanaf dinsdag een groot deel van de medewerkers op economische werkloosheid. Spelers en directie zullen een forse inspanning doen om de kosten te reduceren: ze moeten één maand loon afstaan. Daarover verwacht de club eerstdaags een akkoord, zo klinkt het maandag in een persmededeling.

Vincent Van Genechten, Thomas Standaert

LEES OOK. Koppen blijven rollen bij Anderlecht: paars-wit zet na Pär Zetterberg ook hoofdscout op straat

“De coronacrisis heeft een ongeziene impact op ons leven. Royal Sporting Club Anderlecht ontsnapt niet aan de gevolgen van de pandemie. Onze club ziet zich verplicht, door de grote onzekerheid rond haar inkomsten, om zolang de overheidsmaatregelen een normaal functioneren beperken, de uitgaven zo veel mogelijk te beperken en veel flexibiliteit en inspanningen te vragen aan al haar medewerkers.” Dat staat in een mededeling van de club. Om de uitgaven onder controle te houden, voert de club nu drastische maatregelen in.

“RSC Anderlecht heeft ervoor gekozen de inspanningen solidair te verdelen. Dit betekent dat iedereen die betrokken is bij de club zijn of haar steentje bijdraagt. Concreet zal, vanaf morgen (dinsdag 24 maart) een groot deel van de medewerkers op economische werkloosheid geplaatst worden. De kosten van de dienstverleners zullen tot een minimum beperkt worden. Spelers en directie zullen een proportionele en dus aanzienlijke inspanning doen om de kosten te reduceren. Daarover zal eerstdaags een akkoord bereikt worden. RSC Anderlecht heeft in haar rijke geschiedenis al heel wat uitdagingen het hoofd geboden. Ook deze crisis zullen we samen overwinnen.”

Bij technische werkloosheid wordt de arbeidsovereenkomst tijdelijk geschorst. Sporters vallen dan terug op een bedrag dat gelijk is aan 70 procent van het gemiddelde loon, met een bovengrens van 2.353,21 euro bruto per maand. Voor andere werknemers, zoals trainers, is die bovengrens 2.754,76 euro per maand. Bij sporters ligt het bedrag lager omdat zij in ons land een lagere RSZ-bijdragen betalen. Onder meer premies en tekengelden voor spelers moeten door de clubs gewoon uitbetaald worden.

Kompany

CEO Karel Van Eetvelt wilde ook de spelers van Anderlecht op technische werkloosheid zetten, maar zover kwam het niet. “Dat houdt enkele risico’s in”, zegt hij aan Sporza. “Daarom kiezen we ervoor dat ze tijdelijk een niet onbelangrijk deel van hun loon (één maand, nvdr.) inleveren. Ik ben heel blij dat de solidariteit ook bij de spelers groot is. Zij beseffen ook hoe ernstig de situatie is en ze zijn onder de indruk van de solidariteit die de rest van het personeel toont.”

“De rol van Vincent Kompany is hierin ook cruciaal. Hij staat tussen de spelers en kan hen rechtstreeks aanspreken”, aldus Van Eetvelt. “Met deze maatregelen besparen we toch minstens een paar miljoen euro.”

MEER OVER RSC Anderlecht

Meer voetbalnieuws